Ivan Cairo brengt ontspanning voor lezer met misdaadthriller ‘Dodelijk Geheim’

Print Friendly, PDF & Email

De bekende Ivan Cairo, journalist tevens auteur, presenteert zijn tweede boek ‘Dodelijk Geheim’, een misdaadthriller. Cairo die bekend staat om zijn kritische en pittige artikelen in de Ware Tijd, heeft eerder zijn debuut gemaakt met ‘Fatale Zonden’. Met 'Dodelijk Geheim', wil hij gewoon ontspanning voor de lezer brengen. Dat mensen even de dagelijkse beslommeringen kunnen vergeten en zich verliezen in en spannend boek.

“Mijn inspiratie is het feit dat ik voor ontspanning veel lees en vooral van spannende boeken hou. Ik schrijf daarom boeken voor mijn eigen ontspanning en als ontspanning voor personen die ze zullen lezen,” laat Cairo weten aan Suriname Herald. Met ‘Dodelijk Geheim’ is hij in mei 2019 begonnen, maar had het halverwege laten liggen vanwege drukte met het journalistieke werk. In juli dit jaar besloot hij het af te ronden en is toen strak gaan schrijven. Op 31 oktober heeft hij het boek via Amazon.com kunnen lanceren. Het promoten van zijn boek doet hij via social media en vrienden die hebben gevraagd om het in hun kringen te promoten.

Zijn doelgroep is eigenlijk iedereen die van spannende boeken houdt. Momenteel zijn beide boeken alleen in het Nederlands te verkrijgen, maar intussen worden beide vertaald naar het Engels, omdat hij zo een groter publiek wil bereiken.

Geen officiële launch
Cairo heeft geen officiële launch van zijn boek gedaan. Hij had aanvankelijk een kleine introductieavond gepland, maar heeft uiteindelijk vanwege de recente ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 en vervroeging van de avondklok daarvan afgezien, omdat het evenement voor de avonduren gepland was.

Zijn eerste boek, ‘Fatale Zonden’, is goed ontvangen. Lokaal zijn enkele honderden exemplaren verkocht, maar vooral het e-boek is hard gegaan op Amazon en andere digitale boekwinkels zoals Kobo en Smashwords. Er komen zeker nog meer boeken, zegt Cairo. Nu zijn al drie in de pijplijn, waarvan bij een van ze hij al voorbij de helft is.

Jeugd inspireren om te lezen
Op de vraag hoe de jeugd geïnspireerd kan worden om te lezen, zegt hij dat dit kan via de schoolbibliotheken op de eerste plaats. In de collecties zullen er boeken moeten zijn die passen bij de belevingssfeer van jongeren van nu. Wat voor zijn generatie spannend en interessant was toen hij jong was, is dat waarschijnlijk voor de jongeren van nu niet meer. Ook zullen boeken betaalbaar moeten zijn en met de prijzen die hij momenteel in de boekwinkels in Suriname ziet, gelooft hij niet dat erg veel ouders in staat zullen zijn boeken voor hun kinderen te kopen, dus zal het moeten komen van de schoolbibliotheken. Een van de volgende boeken wordt wel een avonturenboek voor de jeugd.

‘Dodelijk Geheim’ is volgens hem geen boek dat Surinaamse studenten kunnen lezen voor hun literatuurlijst op de middelbare school. Het is meer voor ontspanning, het is geen boek dat hij in zijn studententijd op een literatuurlijst zou zien, maar wie weet. De tijden zijn intussen veranderd, voegt hij eraan toe.

Wie is Ivan
De 54-jarige journalist/auteur is geboren in Moengo, Marowijne; tweede uit een gezin van acht kinderen. Hij is een levensgenieter die houdt van hengelen, koken, timmeren, schrijven en
bezig zijn met sierplanten, hoewel hij aan het laatste de afgelopen maanden weinig aan is toegekomen.

“Mijn motto prijkt op mijn WhatsApp-profile: ‘The Happiest Man Alive’. Mijn drive in het leven is mijn dochter van elf, mijn enig kind,” zegt hij als hem gevraagd wordt wat zijn drive in het leven is. Als alleenstaande vader zet hij zich in, ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met de opvoeding, zodat ze het goed heeft. Hij probeert een zo goed mogelijke gids, voorbeeld en stimulans voor haar te zijn. “Ik ben gelukkig en we hebben veel lol samen,” aldus Cairo.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG