Sint Vincentius Ziekenhuis heeft sikkelcelbehandelkamer

De sikkelcelbehandelkamer van Sint Vincentius Ziekenhuis. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het Sint Vincentius Ziekenhuis oftewel RKZ zal vanaf eind deze maand zijn sikkelcelbehandelkamer officieel in gebruik nemen voor sikkelcelpatiënten. De behandelkamer is bedoeld voor volwassenen die thuis een pijnaanval hebben gekregen en die niet onder controle kunnen houden. Deze personen kunnen dan naar deze speciaal ingerichte behandelkamer voor verdere medische hulp. Zij hoeven dan niet uren meer te wachten voor het verkrijgen van medische hulp.

Volgens internist-hematoloog Nicole Oldenstam moet er nog veel gebeuren in Suriname voor patiënten met de sikkelcelanemie. De basiszorgverzekering zou zodanig geregeld moeten worden voor patiënten met een laag inkomen en problemen hebben met hun immuunsysteem. Vijf personen kunnen per dag naar de behandelkamer voor medische hulp en ondersteuning.

Er moeten nog enkele zaken gedaan worden, voordat patiënten gebruik kunnen maken van deze kamer. Andressa Hunsel, auteur en ambassadeur van sikkelcelziekte, heeft langer dan zes maanden samen met Oldenstam en vrienden van sikkelcelziekte gewerkt aan het verwezenlijken van deze droom voor volwassenen.

Het is voor Suriname een stap in de goede richting. De dames zijn nog op zoek naar donaties om de kamer volledig in te richten. Er wordt nu al gekeken naar een andere ruimte om nog meer personen op te vangen als zij hevige pijnen hebben. Het zal volgens de dames niet hierbij blijven.

VANDAAG