Nu vijf dagen in isolatie na besmetting met COVID-19

Minister Amar Ramadhin. Beeld: DNA TV
Print Friendly, PDF & Email

De COVID-19 isolatietermijn is aangepast van tien naar vijf dagen. Dit besluit heeft het ministerie van Volksgezondheid genomen na advies van het Outbreak Management Team (OMT). In het parlement liet Volksgezondheidsminister, Amar Ramadhin, weten dat er besloten is om de isolatietijd te verkorten op basis van het feit, dat de omicronvariant veel mildere symptomen vertoont. De isolatietijd is de periode die een met het coronavirus besmet persoon moet doorbrengen in isolatie.

Een persoon wordt als veilig beschouwd nadat die vijf dagen in isolatie heeft doorgebracht na positief te zijn getest op het virus. Ramadhin benadrukt dat niet de werkgevers of werknemers dat mogen bepalen. Het is de huisarts of een bedrijfsarts die het laatste woord heeft wanneer iemand uit isolatie mag.

Het ministerie krijgt diverse meldingen binnen, dat werkgevers personen onder druk zetten om op de vijfde dag met een COVID-19-test aan het werk moeten verschijnen. “Dat is niet correct. Het eindbesluit ligt bij de arts,” zegt Ramadhin. De minister geeft verder aan, dat het inreisbeleid is aangescherpt. Intussen is bekend dat Suriname alleen gevaccineerden toelaat en er is een classificatie naar hoog- en laagrisicolanden. Er moeten speciale voorzieningen en maatregelen genomen worden vanuit de reiziger.

Nationaal ventilatieadvies
Volgende week wordt aan het ministerie van Volksgezondheid en het parlement een nationaal ventilatieadvies aangeboden. Dat is een advies dat ervoor moet gaan zorgen dat voor COVID-19, die altijd zal blijven bestaan, er structurele maatregelen genomen zullen moeten worden om besmettingen binnen gebouwen tegen te gaan. Met behulp van architecten en bouwtechnische mensen is er een ventilatieadvies geventileerd. Het is een structureel advies dat gegeven wordt voor een lange termijn oplossing voor COVID-19.

De meeste besmettingen vinden binnenshuis of binnen een gebouw plaats. Wanneer er nu gebouwd wordt moet dat gedaan worden conform het nationaal ventilatieadvies. De ventilatie binnen ruimtes in een gebouw en woning is enorm belangrijk om besmetting met COVID-19 te voorkomen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG