Informatie over culturele organisaties vernietigd bij Directoraat Cultuur

Roseline Daan, directeur Cultuur. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

Het Directoraat Cultuur is de afgelopen jaren veel materiaal van verschillende culturele organisaties kwijtgeraakt. Hierdoor kon de Surinaamse cultuur niet genoeg gewaarborgd worden. Ook het kader trok weg van het directoraat. Bovendien heeft het nieuwe directieteam een gebouw overgenomen, dat niet in een goede staat verkeert. Het materiaal dat werd verzameld is vernietigd of meegenomen, zegt directeur Roseline Daan.

Er moet nog veel meer gebeuren op het gebied van cultuur, merkt ze op. In het voorbije jaar heeft het directoraat een maandblad ‘Wi na wan’ uitgebracht en ook een televisieprogramma de ether ingestuurd om de samenleving te informeren over de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname en hun culturen. Verder zal met het directoraat Onderwijs worden gewerkt aan de implementatie van cultuuronderwijs op de verschillende scholen.

Het is volgens Daan belangrijk dat er stappen in de goede richting gezet worden om de kennis over de Surinaamse cultuur te verhogen. Daarom zegt de directeur dat er op het gebied van wetgeving heel veel moet gebeuren. De aanpassing van de wetgeving heeft te maken met de vele onderzoeken die hier gedaan moeten worden door wetenschappers. "Als er geen goede wetgeving is om de culturele- en historische waarde van ons erfgoed verder te beschermen en te onderzoeken dan kan dat niet alleen leiden tot verlies van belangrijke informatie, maar ook zullen delen uit onze geschiedenis verdwijnen," zegt de Cultuurdirecteur.

Er zal dit jaar worden gewerkt aan het verder versterken van het directoraat. De producties zullen aan meer mediahuizen worden verstrekt. Het directoraat zal een inhaalslag moeten maken om de verloren data van organisaties in heel Suriname weer op te slaan.

VANDAAG