Geen mogelijkheid tot vragen stellen bij bezoek Bolsonaro

Alven Roosveld. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

Bij het officiële bezoek van de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, aan Suriname zal er geen mogelijkheid zijn tot het stellen van vragen. Hetzelfde geldt voor het onofficieel bezoek van president Irfaan Ali van Guyana, die kort in Suriname zal zijn in verband met de komst van zijn Braziliaanse ambtgenoot in Suriname.

Beide presidenten komen via de Johan Adolf Pengelluchthaven het land binnen. Irfaan Ali wordt op 21 januari om rond 11.30 uur verwacht en Bolsonaro een uurtje later. De Guyanese president zal voor enkele uurtjes in het land vertoeven, terwijl Bolsonaro de volgende dag terugvliegt.

Er is op verzoek van het staatshoofd van de zuiderburen gekozen voor een persbriefing. "Wij zijn de gastheer. Wij houden ons aan het verzoek van onze gasten." Dit deelde de directeur van de Communicatiedienst Suriname (CDS), Alven Roosveld, vanavond mee tijdens een informatieve Zoommeeting met journalisten. Hoewel het een informatieve Zoombijeenkomst was, zijn er vragen gesteld over de vaccinatiestatus van Bolsonaro en gevolg.

Roosveld wilde zich niet uitspreken over het feit dat Bolsonaro niet gevaccineerd is. Hij legde uit dat presidenten zich kunnen beroepen op wettelijke regelingen. Verder zei hij dat het om het groter belang gaat, de focus zou daarop gelegd moeten worden. Op de vraag wat de vaccinatiestatus is van het gevolg waarmee Bolsonaro afreist, wenste hij ook niet in te gaan.

Roosveld zei dat de MoHaNa-regels te allen tijde nageleefd moeten worden. Hij zei dat de volksgezondheid niet in gevaar zal worden gebracht. Verder stelde hij dat vanwege de veiligheid een bepaalde afstand gehouden moet worden van de staatshoofden.

Naomi Hoever

VANDAAG