Granman Aboikoni ingenomen met bezoek parlementaire delegatie

Granman Albert Aboikoni. Foto: NII
Print Friendly, PDF & Email

Het grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni, is ingenomen met het bezoek van de parlementaire delegatie aan het gebied. Een delegatie bestaande uit parlementariërs, minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en andere regeringstoppers zal op 21 januari de granman op zijn residentie te Asidonhopo bezoeken. Het bezoek is in verband met de te behandelen Wet collectieve grondenrechten van de inheemse en de tribale volken in Suriname in De Nationale Assemblee (DNA).

"Ik ben zeer positief gestemd. Ik heb begrepen dat er een initiatiefwetsvoorstel is geformuleerd door de Commissie van Rapporteurs in DNA over het grondenrechtenvraagstuk. Als er een wet gemaakt wordt ten behoeve van een gemeenschap, dan dient de gemeenschap vooraf te weten waarover die gaat," merkt Aboikoni op.

Hij vindt het belangrijk dat de gemeenschap goed geïnformeerd wordt over wat er allemaal in de wet staat, voordat die wordt aangenomen en afgekondigd. Het is ook goed om te weten hoe ver de wet gaat nadat die inwerking treedt, zegt de stamleider. De delegatie zal op 22 januari een krutu beleggen om de volgende dag met een gezamenlijk standpunt te komen.

De Nationale Assemblee gaat nu naar de granman toe om van de gemeenschap zelf te vernemen wat zij vinden van de wet. Het is belangrijk dat de mensen worden ingelicht over het verschil tussen het huidige conceptwetsvoorstel en het vorige. "Wanneer de mensen zijn gehoord, dan weet je dat je de zegen hebt van de doelgroep," zegt Patricia Meulenhof, voorzitter van de presidentiële commissie Grondenrechtenvraagstuk.

Asiskumar Gajadien, voorzitter van de commissie Grondenrechten in DNA, vertelt dat alle betrokkenen gehoord zullen worden en ook zeker het traditioneel gezag. De commissie heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de Kwinties en de Matuariërs al gesproken. Nu is de Saamaka-gemeenschap aan de beurt en daarna worden gesprekken gevoerd met de granman der Aucaners en Aucaanse gemeenschap.

"Wij zijn staan open voor alle organisaties en partijen die gehoord moeten worden of een bijdrage willen leveren met betrekking tot deze wet. Dit proces gaat door zolang de behandeling van deze wet plaatsvindt," zegt Gajadien. De voorbereidingen in verband met het bezoek aan Asidonhopo zijn in volle gang.

VANDAAG