Ondernemers die rechtstreeks zaken willen doen met banken in China ondervinden ernstige problemen. Bij het versturen van geld naar commerciële overheidsbanken in China wordt hun medegedeeld dat Suriname een hoogrisicoland is wanneer het om drugshandel gaat en dat er restricties op bankrekeningen zijn.
ADVERTENTIE |
Samuel Kuik, directeur van Orgi Kip, die voor zijn bedrijf machines wilde kopen in China, werd geconfronteerd met deze restrictie. Hij is niet te spreken over het feit dat hij geen geld naar China kan versturen omdat Suriname op de lijst van hoogrisicolanden staat wanneer het om drugshandel gaat. “We hebben zulke geweldige ministers en financiële deskundigen en niet één instituut praat hierover om het bedrijfsleven te informeren,” zegt Kuik die in de samenleving meer bekendstaat als Slimmie.
Hij geeft aan dat Beijing het valutaverkeer tussen Suriname en China sluipend heeft stopgezet. “Weet u hoe dat gaat uitwerken in de economie? We hebben 75 procent import uit China. Mensen, u gaat het verschrikkelijk hard hebben,” geeft de ondernemer aan.
Volgens Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie en voorzitter van het Project Management Team National Risk Assessment (NRA), is het al geruime tijd bekend dat het valutaverkeer met China moeilijkheden ondervindt. “Het heeft niet zozeer met NRA te maken. Ook met drugs- en mensenhandel kan je komen op de high risk lijst van landen,” geeft Van Dijk-Silos in gesprek met Suriname Herald aan.
Wat NRA betreft zegt Van Dijk-Silos dat het nu onmogelijk kan zijn dat het daarmee te maken heeft. “Het lijkt mij niet omdat die ‘evaluation’ nog plaats moet vinden door de landen. Wat het rapport constateert maakt jou nog niet tot risicoland. Wat het rapport constateert, zegt aan de regering: besef dat jouw land al deze risico’s heeft,” benadrukt Van Dijk-Silos.