NPS is onderdeel van VHP in huidige regeringssamenwerking

Chan Santokhi in het programma Tak' nanga yu pres. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

De samenwerking in deze regering is aangegaan tussen de VHP en de ABOP. Dit zei president Chan Santokhi in niet misteverstane woorden in het programma Tak' nanga yu pres op Radio SRS. De geel-zwarte partij had de PL toen al opgenomen. Santokhi zei verder dat de huidige coalitie gevormd is op basis van een filosofie.

Toen de VHP opperde dat de NPS ook zitting zou moeten hebben in de regering, heeft de ABOP-voorzitter gezegd dat de groene partij onderdeel kan zijn, maar onder voorwaarde dat de NPS met posities van de VHP geaccommodeerd wordt.

"De VHP heeft de NPS geaccommodeerd met ministersposten en raden van commissarissen. En recent nog de benoeming van een NPS'er bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Het was onze positie," stelt de president. "Met 30 zetels konden wij regeren, maar wij zeiden de NPS moet erbij.”

Eerder heeft de VHP deel uitgemaakt van een regering met 29 zetels. De president stelt dat de VHP staat voor broederschap en partnerschap. Hij zei dat zijn partij zich nooit arrogant en dominant heeft gedragen in een regering.

Santokhi gaf verder aan dat er geen dominantie van wie dan ook geaccepteerd zal worden. "De coalitieparlementariërs mogen geen werkarmen zijn van de regering, maar wij moeten weten waar wij staan. Er zijn overleg- en dialoogmomenten."

De president noemde het gebeuren met NPS-assembleelid Patricia Etnel een incident, dat gepaard is gegaan met emoties. "Het gebeuren heeft niets met de VHP te maken. Hier moeten wij leiderschap tonen, als problemen structureel van aard zijn."

VANDAAG