De bewoners van Philipusdorp, voorheen Klein-Powakka, worden voor de zoveelste keer geterroriseerd door personen die aangeven, dat ze moeten verhuizen omdat het gebied, waarop ze al jaren wonen, van hun is. Ze zouden dat gebied hebben gekocht. Men gaat zelfs over tot het afmeten van het gebied en het plaatsen van grenspalen.
ADVERTENTIE |
De laatste keer was ongeveer een maand geleden toen een man van creoolse komaf het dorp bezocht. Aan basya Harold Sabajo heeft hij aangegeven, dat het gebied van hem is en de bewoners de ruimte zullen krijgen om te ontruimen wanneer het zover is. Deze zaak houdt de dorpsbewoners enorm bezig. Alhoewel ze aangeven, dat ze het gebied nooit zullen verlaten, is het lastig om dit steeds te horen van verschillende mensen, zegt de basya in gesprek met Suriname Herald.
“We wonen van kleins af aan hier. Mijn voorouders en ouders hebben hier gewoond. We praten over honderden jaren,” zegt de basya. De creoolse man beweert dat zijn opa plantages heeft gekocht en dat de plek waar het dorp is een deel van plantage Welgelegen is. “U dient te weten waar uw plek is. Hier is mijn dorp Klein-Powakka,” benadrukt de basya.
Hij is ook niet te spreken over de manier waarop de mensen die menen recht te hebben op de grond het dorp bezoeken. “Ik bedoel, al was het zo, je komt niet zomaar hier en begint te meten zonder te praten met de leiding van het dorp. Ik vind dit echt verregaand,” zegt de basya.
De dorpelingen wonen al jaren daar. De titel op de grond hebben ze nog niet. Er is wel gewerkt aan de demarcatie van het dorp. Er wordt aangegeven, dat Philipusdorp tot plantage Welgelegen behoort. Volgens de basya berust dit niet op waarheid.
Het grondenrechtenvraagstuk dat opgelost moet worden, zou verlichting en zekerheid kunnen brengen voor de mensen van Klein-Powakka. “Wij als inheemsen zullen dit niet verder pikken. Wij wonen al jaren hier en gaan het niet pikken dat mensen gewoon op een dag bij ons komen en zeggen dat dit hun plaats is,” zegt basya Sabajo.
De districtscommissaris van Para, Marlene Joden, is op de hoogte van het geval. Ook de assembleeleden van het district zijn geïnformeerd over de zaak. Sabajo hoopt dat dit probleem opgelost wordt. “Wij vinden het een lastige zaak. Wij zijn de eerste bewoners van het land. Dit land is van ons. Toon een beetje respect voor ons. Wij willen niet het hele land, maar willen gewoon met rust gelaten worden in het gebied waar wij wonen,” zegt hij.