“W’e go feti gi un’ leti. We willen 111 procent aan loonsverhoging en wij gaan de straat op,” gaven haast alle aanwezige bestuursleden van de verschillende bonden gisteren aan tijdens de goed bezochte protestvergadering van de Centrale Landsdienaren Organisaties (CLO) en de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL).
ADVERTENTIE |
“De mensen hebben slim gestemd maar worden sluw genaaid,” merkte Hooghart op. Dit is volgens hem de klacht van vele ambtenaren die hem dagelijks ter ore komt.
“De regering blijft verwijzen naar de vorige regering, maar zij zijn nu aan de macht. Alles is duur geworden, de mensen komen niet uit,” laat CLO-voorzitter Hooghart weten. Ook medicijnen worden nu heel duur verkocht, terwijl de mensen verzekerd zijn.
“Wij vergaderen niet meer over dit punt. Wij zijn niet de enige die vragen naar meer, maar ook de andere bonden op de Bond van Leraren en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname na. De regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en niet zorgen voor verdeeldheid. De regering mag niet kwaadaardig zijn. Op allerlei manieren worden zaken gesaboteerd,” vindt Hooghart.
Het percentage van 17 procent is niet in overleg met de vakbonden. De regering blijft aangeven, dat ze geen geld heeft maar ze heeft het bestuur overgenomen van de vorige regering. De mensen hebben gekozen voor deze regering en dan moeten ze de problemen oplossen. Wat de voorzitters ook stoort is dat ze een scheve verhouding kweken bij de ambtenaren.
Perry Marica, secretaris van de vakorganisatie bij de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), zegt dat het niet zomaar is dat zij die 17 procent aan loonsverhoging niet willen en dat weet de regering. “De regering blijft ons kaalplukken,” laat hij weten.
Hendrik Jamaloodin, ondervoorzitter van de COL, vindt dat de regering de gemaakte afspraken met de bonden moet naleven. “Geef ons onze twk. We gaan een vuist moeten maken om de doelen van de ambtenaren te behartigen,” merkt hij op.
Vakbondsleider Lloyd Pool laat weten dat de bezoldiging van ambtenaren vanaf 2020 aangepast moest worden, maar dat is nooit gebeurd. Een schoonmaakster verdient anno 2022 nog een salaris van SRD 2330. De mensen zijn vanaf 2020 achtergehouden, zegt hij.
Het ligt in de bedoeling dat de bonden de komende week de straat zullen opgaan om te protesteren.