Parlementariër Mohab-Ali vraagt duidelijkheid over COVID-19-vaccinaties en procedures

DNA-lid Mohammad Mohab-Ali. Beeld: DNA TV
Print Friendly, PDF & Email

Mohammad Mohab-Ali (VHP) heeft de regering tijdens de begrotingsbehandeling duidelijkheid gevraagd over de vaccinaties en de procedures met betrekking tot COVID-19. Mohab-Ali wilde weten als er nieuwe richtlijnen zijn voor het vaccineren en als die gedeeld kunnen worden met de gezondheidssector en de samenleving. "Wat is de huidige toeloop voor vaccinatie? Hoe groot is de vaccinvoorraad en is er een bepaalde vervaldatum?"

De volksvertegenwoordiger heeft begrepen, dat een particulier bedrijf of instelling ook is ingericht om te vaccineren. "Als de toeloop niet groot is, is het nog verstandig dat we een bedrijf inhuren? En hoeveel wordt betaald voor zo’n bedrijf?" vroeg Mohab-Ali.

Hij wilde ook weten wat de stand van zaken is met betrekking tot het uitbetalen van swab-personeel. "Ik heb begrepen dat vanaf november de mensen hun vergoeding niet hebben gekregen. Bij de vaccinatie is dit ook hetzelfde. Vanaf december hebben de mensen hun vergoeding niet ontvangen. Ook de werkstudenten en de artsen die hebben meegedaan met thuismonitoring zijn niet betaald," deelde de parlementariër mee.

Er is op de begroting van Volksgezondheid SRD 145 miljoen opgebracht voor COVID-zorg. Mohab-Ali hoopt dat dit bedrag gebruikt zal worden om alle achterstallige betalingen te doen en dat het geld genoeg is, zodat iedereen die nog moet ontvangen betaald kan worden. Mohab-Ali zei dat Suriname twee jaar heeft geworsteld met de coronapandemie. Midden april zijn heel veel beperkingen opgeheven en zijn we weer naar het oude waar er gefeest mag worden en bijeenkomsten en sportactiviteiten weer zijn toegestaan.

Mohab-Ali wilde weten als het nu de tijd is om af te sluiten, omdat we aan de andere kant zien dat in bepaalde landen COVID weer opduikt. "En ik heb begrepen van de sector, dat er ook in Suriname een toename is van het aantal COVID-gevallen. De vraag is hoe dat verder gedaan moet worden. Aan de ene kant zijn we bezig te normaliseren, maar aan de andere kant zijn er nog tenten en wordt nog niet de juiste dienstverlening gegeven," stelde Mohab-Ali.

Hij vroeg aan de minister van Volksgezondheid als er nieuwe richtlijnen zijn en als de procedures verslappen. Dit, omdat er besmettingen zijn, maar de mensen niet weten waar ze moeten gaan swabben.

VANDAAG