Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, wil een autoriteit met een waakhondfunctie, een wettelijke basis en gedragscode, die de rechtsbescherming van burgers en bedrijven in hun relatie met financiële instellingen bewaakt, controleert, handhaaft en in voorkomende gevallen sancties oplegt aan deze financiële instellingen. Dit zei Asabina gisteren in De Nationale Assemblee (DNA).
Het assembleelid sprak over de ontwikkelingen binnen onze financiële markten, waaronder de ongemakken en de abnormale hoge kosten waarin de samenleving wordt gejaagd door de financiële instellingen en hun neveneffecten. Asabina legde uit dat hij praat over een financieel klachten- en geschilleninstituut.
“Wij zijn nog steeds partij van het BUPO-verdrag. Wij kunnen niet oogluikend toezien hoe de samenleving door de financiële sector in een wurggreep wordt gehouden. Het kan niet. Het is macro-monetair en economisch onverantwoord en het valt ook niet te rijmen,” stelde Asabina.
Hij gaf aan, dat onze monetaire reserves dankzij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in de vorm van betalingsbalans- en begrotingssteun met miljoenen US-dollars wordt gespekt. De steeds toenemende stijgingen van de tarieven van onze commodity’s en de steun van het IMF zorgen voor een overschot aan valuta. Dit overschot is volgens de BEP-fractieleider zodanig dat we op dit punt een ontwikkeling meemaken, dat banken de dollars niet willen en meer bieden voor een dollar dan de cambio’s.
“Ondanks al deze concrete en tastbare ontwikkelingen zien wij dat de koers niet daalt en de waarde van onze munteenheid niet stijgt, maar integendeel afneemt. De regering mag en kan deze ontwikkeling niet meer oogluikend toezien. Regering u moet optreden, want alles wijst erop dat de hoogte van de koers niet het resultaat is van vraag en aanbod, maar dat het door een handje vol invloedrijke kunstmatig in stand wordt gehouden en zij zich daarmee oneigenlijk en abnormaal rijk zegenen”, sprak het assembleelid.
Het is volgens hem vreemd dat hypotheekrente stijgt, maar spaarrente nauwelijks. Asabina zei dat de regering oneigenlijke praktijken in de bancaire en financiële sector faciliteert. “In de eerste ronde sprak ik al over kartelvorming, samenspanning en fusering waarbij in plaats dat de kosten naar beneden gaan, deze integendeel hoger worden. Internationaal is dit onacceptabel. Fusies en samenwerkingen mogen nooit tot doel hebben en of erin resulteren dat de bedrijvigheid duurder wordt, zodanig dat de consument hiervoor moet opdraaien. Alleen in Suriname is dit mogelijk”, stelde Asabina.
De regering mag zich volgens hem niet langer tandeloos opstellen. De BEP-fractieleider vroeg als de regering bang is voor heilige huisjes en waarom die niet worden ingetrapt. “Als de regering talmt, vraag ik u beleefd dat wij as soon as possible initiatiefwetten concipiëren. Benoemt u een commissie voor het concipiëren van deze wetsvoorstellen. Wij zijn bereid zitting hierin te nemen”, aldus Asabina.