Nierstichting Suriname zet gedoneerd geld om in acties

Giwanni Zeggen en Leon Brunings bij de ondertekening van de documenten in verband met de overdracht van de financiële middelen. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Stichting Su Aid heeft vandaag het ingezamelde geld voor het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) officieel overgedragen aan de Nierstichting Suriname (NSS), de beheerder van het centrum. De gelden zullen gebruikt worden voor renovatie en reparatie van de stichting. De overdracht geschiedde door het ondertekenen van enkele documenten.

Su Aid is in november begonnen met een inzamelingsactie voor het centrum. De inzameling is op 19 december gestopt toen de target van SRD 2.5 miljoen gehaald werd. In totaal is SRD 2.538.346,46 opgehaald. De Nierstichting heeft de gedoneerde middelen meteen omgezet in acties.

Leon Brunings, voorzitter van de NSS, zei bij de overdracht dat er eerst gestart is met de opbergruimte. Ook de parkeerhaven is gerenoveerd en netjes gemaakt. De afgelopen maanden is er ook veel aandacht besteedt aan elektra. Brunings zei dat hij over een paar weken de kantoorruimtes voor de administratie en de doctoren zal laten zien.

Meer mensen helpen
Nu wordt er gewerkt aan het gereedmaken van gebouw 1, waarna de patiënten van gebouw 2 overgebracht zullen worden in gebouw 1, zodat gebouw 2 gerenoveerd kan worden. Bij het NNC 1 kunnen nu 350 patiënten behandeld worden. Na de uitbreiding komen er 20 stoelen bij. Op elke stoel kunnen per dag drie mensen behandeld worden. Dus in totaal 120 kunnen meer mensen gedialyseerd worden.

De stichting is er om het leed van de nierdialysepatiënten te verzachten door hen in een comfortabele ruimte op te vangen wanneer ze moeten dialyseren. Brunings deelde mee dat er nog meer geld nodig is, maar dat dit traject in stilte gedaan zal worden, waarbij de stichting andere sponsoren zal zoeken. Volgens Brunings zou er veel minder geld nodig zijn als alleen gerenoveerd zou worden. Maar er is ook gedacht aan uitbreiding. De renovatie zal maximaal acht maanden in beslag nemen.

Tevreden
Echter hangt veel af van de tijdelijke opvang van de patiënten. In eerste instantie worden de patiënten opgevangen in de ruimtes, die al gereed zijn. Daarnaast zullen zij opgevangen worden bij het NNC 2 en NNC 3. Giwani Zeggen, voorzitter van Su Aid, zei dat de inzameling voor de Nierstichting een record is gezien de omstandigheden waaronder de Surinamers hebben gegeven. “We zijn meer dan tevreden. Het is boven verwachting,” stelde Zeggen.

Volgens hem is de stichting altijd tevreden met het opgehaalde bedrag, omdat de samenleving geeft wat die kan missen. “Daarover kunnen we nooit ontevreden zijn. De Nierstichting heeft ons benaderd, want we hadden nog geen doel voor dat jaar. Ze hebben het plan overlegd. We hebben toen besloten de actie te ondersteunen,” aldus Zeggen.

VANDAAG