Suriname doet succesvolle schuldherschikking van US$ 100 miljoen

Minister Achaibersing van Financiën en Planning. Foto: DNA
Print Friendly, PDF & Email

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is deze week samen met een technische delegatie in Parijs voor het voeren van onderhandelingen met de Paris Club. Het gaat om de herstructurering van circa US$ 100 miljoen aan schulden bij Nederland, Italië, Frankrijk, Zweden, en Israël.

De onderhandelingen zijn succesvol afgerond. Suriname heeft een herschikkingsvoorstel gedaan aan de Paris Club welke integraal is geaccepteerd. De leden van de Paris Club hebben aangegeven vertrouwen te hebben in het nieuwe beleid en daarom mee te gaan met de herschikking. De schuldherziening bestaat uit een lagere rente, een verlenging van de looptijd met circa tien jaar waarvan een grace periode van vijf jaar.

Volgens Achaibersing zal door deze herstructurering Suriname de komende drie jaar in totaal US$ 34 miljoen minder hoeven te betalen aan rente en aflossingen. Dit geeft meer ademruimte om het herstel van de economie te consolideren. Bij de onderhandelingen waren naast de Paris Clubleden ook vertegenwoordigers aanwezig van het IMF, Wereld Bank, OECD, UNCTAD, IDB, en de Europese Commissie.

Na afloop gaf Ding Ding, Suriname mission chief bij het IMF het volgende aan: “Deze overeenkomst is een bijzondere mijlpaal en wij feliciteren de bevolking en regering van Suriname van harte met dit succes.” De komende weken staan onderhandelingen met de Oppenheimer bondholders, China en India op de agenda.

VANDAAG