De kunstmest business is altijd een heikelpunt geweest voor de overheid. “Importeurs hebben altijd ruimte gehad om de prijzen dusdanig op te drijven, waardoor de boeren altijd in een nadelige positie terechtkwamen.” Dit zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) afgelopen dinsdag in het parlement nadat Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, aandacht vroeg voor de boeren aan wie de overheid tevergeefs beloofd had dat een openbare aanbesteding gehouden zou worden.
ADVERTENTIE |
Sewdien zei dat de aanbesteding is gehouden en dat het verschil tussen de hoogste en laagste bieder SRD 40 miljoen was. Gedeeld door de hoeveelheid van 4500 ton zouden de boeren ongeveer SRD 950 per baal betalen. De boeren waren in een hoerastemming, omdat zij daarvoor SRD 1600 en meer moesten betalen voor een baal. Echter heeft de leverancier zich niet gehouden aan de leveringstijd van 60 dagen.
“Ondertussen hebben degenen die over een voorraad kunstmest beschikten hun prijzen verder opgedreven. We hebben wel een particulier bereid gevonden om ons daarbij te helpen,” sprak Sewdien. Later begreep LVV dat het ging om een partij uit Guyana. Als het legaal of illegaal is, moet nog onderzocht worden, maar de boeren hebben zich kunnen registreren voor hun behoefte. “LVV assisteert bij de distributie daarvan, zodat het niet zo is dat bepaalde boeren het goedkoper kopen en duurder doorverkopen,” stelde de minister.
Mahinder Jogi (VHP) zei dat er mensen zijn in de sector, die boeren uitzuigen en uitmelken. “Hoe gaat verkoop plaatsvinden? Gaat de importeur de boer voorschieten en daarop 1 procent rente per dag uitrekenen en dat verder verrekenen met de padieopbrengst van de boeren? wilde Jogi weten. Volgens Jogi willen bepaalde mensen de grip die zij op de sector hebben behouden om de boer te manipuleren zoals zij dat willen.
Hij haalde aan dat hij informatie heeft dat mensen zelfs naar Venezuela zijn geweest met bewijs en documenten van functionarissen en dat zij de import continu hebben geboycot. “Ook de meneer die nu importeert heeft de import geboycot, dus wat is de intentie?” vroeg Jogi.
De regering wil nu de Petro Caribe-deal weer van start laten gaan, waarna er gekeken zal worden hoe via deze deal een oplossing te vinden voor de rijstsector wat kunstmest betreft en de afzet van rijst. “Voor dit seizoen zijn de boeren al ruim voorzien van kunstmest. Volgende week komt er weer een partij binnen. Sommige boeren hebben het moment van bemesten verloren. Dat is jammer, maar we hopen dat de schade niet groot is en de boeren een redelijke oogst hebben,” aldus de bewindsman.