De voorzitter van Team Haïti, Jean ‘Saya’ Nixon, is niet te spreken over de discriminerende uitspraken die gedaan worden naar de Haïtianen toe. Hij vindt het niet gepast dat er vervelende dingen gezegd worden over zijn landgenoten. Volgens hem zijn het niet alleen Haïtianen die naar Suriname afreizen om te komen werken of een beter bestaan te zoeken, maar ook andere groepen zoals de Cubanen, Dominicanen en Brazilianen en Venezolanen.
ADVERTENTIE |
Over deze groepen wordt er niets negatiefs gezegd, vindt Saya. “Haïtianen komen naar Suriname volgens de richtlijnen. Haïtianen no e kon du ferferi sani dya na Sranan, maar den man e kon fu wroko,” merkt hij op.
Hij vindt het lastig en vervelend voor de groep. “Ala lesi te den sma yere dat wan groep Haïtiaan kon dya, den man e taki wan lo sani over Haïtiaan, terwijl Srananman e go na tra kondre ooktu,” deelt hij mee. Afgelopen zondag is er een groep Haïtianen naar Suriname afgereisd met toestemming van de regering. De bedoeling van hun komst is dat zij ingezet zullen worden in de landbouwsector.
Het gaat om een groep van 162 Haïtianen die onlangs zijn afgereisd. Saya laat weten dat de groep nog niet ingezet kan worden, omdat de werkvergunningen die zijn aangevraagd bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken nog niet zijn afgerond. Zijn organisatie, Team Haïti, staat samen met Team Haïti Agricultural Industries NV garant voor de groep en hebben daarom ook gezorgd voor de opvang.
“Mi kis’ a toestemming fu yepi den sma. Den sma e kon eerlijk dya na Sranan. Haïtiaan no e kon illegaal na Sranan ef’ den papira no de in orde. Dan Immigratiedienst e sen den go baka. Het gebeurt gestructureerd en volgens de richtlijnen van de instanties,” merkt Saya op.
“We s’don tap’ VHP, maar die NDP ben tyar’ den Haïtiaan kon dya no wan sma no ben si dati. NDP na omeni vlucht den ben tyar’ kon in wan dei,” weet Saya te vertellen. Omeni Dominicaan, Cubanen en Brazilianen e kon tap wan illegale maniri en den wan san e frei kon nanga Fly Allways dya in a kondre en no wan sma no e si dati maar den e luku no mo fu den Haïtiaan, haalt Saya aan.
Volgens Saya komen de Haïtianen voor een groot deel niet illegaal het land binnen en wanneer ze komen werken ze. Haïtianen maken sinds 1972 deel uit van de Surinaamse samenleving en leveren een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land, stelt Saya.