Het parlement is er niet over geïnformeerd dat de staat het pand van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), dat aan de Dr. Sophie Redmondstraat 246 is gevestigd, voor een bedrag van US$ 688.499,50 heeft gekocht van de SLM. NDP-parlementariër Stephan Tsang laat tegenover Suriname Herald weten dat De Nationale Assemblee (DNA) niet op de hoogte is van deze (wederom) vreemde financiële constructie.
Tsang zou het taxatierapport willen zien met betrekking tot verkoop van een pand van de SLM aan de 100 procent aandeelhouder van de SLM. Het is niet uitgesloten dat hij dit aan de orde zal stellen wanneer DNA op 5 september in comité-generaal bijeenkomt. Het betreft hier een vergadering die achter gesloten deuren wordt gehouden en waar gesproken wordt over de verschillende zaken bij de SLM. De samenleving mag geen deelgenoot hiervan zijn. “Ik ben sowieso geen voorstander van een comité-generaal vanwege het feit dat het muilkorving is”, zegt Tsang. Volgens hem is de SLM een veels te belangrijk onderwerp waar de samenleving moet weten wat er speelt.
De afgelopen dagen hebben de voormalige directeur van de SLM, Paul de Haan, en de voormalige voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de SLM, Xaviera Jessurun, hun kant van het verhaal gedaan in de media. Zo hebben ze beiden aangegeven dat de regering wel op de hoogte was van de overeenkomst die is getekend met de jurist Prenobe Bissessur. “Wederom krijgen we tegenstrijdige verklaringen op de beweringen van de president in DNA en het is bij lange na niet de eerste keer”, zegt Tsang.
Dan is het voor Tsang niet verwonderlijk dat het vertrouwen in de regering is verdwenen. In ieder geval liegt er tenminste iemand in een leidinggevende functie en dat is een zeer kwalijke zaak. “Als de regering op de hoogte was van die dubieuze constructie van Bissessur, dan vraag je je ook nog af tot hoe hoog in de regering er leden zitten die tot een criminele bende behoren”, voert Tsang verder.
Wat er volgens Tsang met SLM moet gebeuren is dat er in ieder geval transparantie moet komen en de regering moet met het herstelplan op tafel komen. De procureur-generaal moet een onafhankelijk onderzoek instellen, zonder de presidentiële onderzoekscommissies. Persoonlijk is Tsang van mening dat Bissessur, Jessurun en De Haan allang moesten zijn ingesloten hangende het onderzoek, zoals het Openbaar Ministerie (OM) had gedaan in de zaken van Gillmore Hoefdraad, Robert van Trikt en Ashwin Adhin. Anders lijkt het steeds meer op een politieke selectieve vervolging.
Tsang geeft verder aan dat het duidelijk is dat er een contract is getekend met een bedrijf dat een maand ervoor is opgericht en waarvan de oprichter nog niet eens beëdigd was als advocaat. De president zelf heeft verklaard dat de bedragen onacceptabel waren en heeft Bissessur gelijk ontheven uit al die functies. “Ik eis dat er een onderzoek komt naar mogelijke malversaties bij alle instanties waar hij een functie heeft vervuld”, zegt Tsang. Hij hoopt dat DNA eindelijk de lijst krijgt van al zijn functies bij de overheid en parastatale bedrijven.