De Consumentenkring Suriname (CKS) vindt het jammer dat de regering niet geluisterd heeft naar haar voorstellen over het tarief van de btw. De Wet belasting over de toegevoegde waarde (btw) is dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) aangenomen met een vastgesteld tarief van 10 procent.
“De vrees is dat er teveel tussenschakels kunnen komen bij de verkoop van een product. Elke keer als iemand een product verkoopt, gaat hij 10 procent btw in rekening brengen. Wanneer er teveel tussenschakels zijn tussen de importeur en de consument, zal de prijs abnormaal hoog zijn. Dat is waarvoor wij bang zijn”, zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, in gesprek met Suriname Herald.
Alleyne geeft aan dat dit niet goed is voor de consument, omdat de koopkracht hierdoor negatief beïnvloed wordt. Hij haalt aan dat er weinig werkgelegenheid is in het land en dat iedereen wil proberen om ergens een graantje mee te pikken.
“Dat er tussenschakels komen, is bijna zeker, want iedereen gaat wat geld willen verdienen”, stelt Alleyne. De btw zal op 1 januari 2023 officieel in werking treden. De CKS-voorzitter zegt dat de prijzen in de winkels nu al omhooggaan en verder zullen stijgen als de btw ingaat.
De Consumentenkring Suriname was betrokken bij de voorbereiding van de wet. De zorgpunten van de organisatie waren niet alleen de prijzen in de winkels, maar ook de korte tijd om de wet te implementeren. “Er is onvoldoende voorlichting gegeven hierover”, zegt Alleyne.
Daarnaast weet hij niet of de Belastingdienst in staat zal zijn om ervoor te zorgen dat elke keer wanneer er btw is geïnd, zij dat ook krijgen ‘dus de consument zal het gelag betalen’. De Consumentenkring zal de btw evalueren en vervolgens kijken wat de volgende stappen zullen zijn.
Alleyne roept alle consumenten op om hun bezorgdheid te uiten hierover en zich aan te sluiten bij de organisatie. “Als de consument zelf niet aangeeft dat het een probleem is, dan houdt het op. De consument moet ook willen en dat moeten ze aangeven”, aldus Alleyne.