De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) gesproken over de moeizame relatie tussen Nederland en Suriname. De Nederlandse premier zegt dat het jaar 2023, het jaar van de erkenning van het slavernijverleden moet worden.
ADVERTENTIE |
Rutte zegt dat de relatie tussen Suriname en Nederland veel te lang verstoord is geweest. “Het is paradoxaal dat onze gezamenlijke geschiedenis, die ons bindt en die we koesteren, nog altijd zoveel pijn in zich draagt,” sprak de Nederlandse premier over het slavernijverleden. “We kunnen dat verleden niet veranderen, maar we kunnen en moeten het wel onder ogen zien. Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen.”

De Nederlandse premier stond ook stil bij 150 jaar afschaffing van de slavernij. Hij haalde aan dat het voor ons 21e-eeuwers moeilijk voorstelbaar is, een absurde gedachte, hoe de ene mens de andere mens eeuwenlang als handelswaar kon behandelen. Met al het brute geweld en onderdrukking die daarmee gepaard gingen. Daarom moet het jaar 2023 in het teken van erkenning staan, aldus Rutte.
Rutte stelt dat erkenning het begin van helling is. “Erkenning van het afschuwelijke leed dat de tot slaafgemaakten is aangedaan. En natuurlijk erkenning van de maatschappelijke doorwerking van de periode van de slavernij in het heden. Want erkenning is het begin van heling.”
De NDP-fractie heeft de buitengewone openbare vergadering van DNA uit protest niet bijgewoond. NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar heeft tegenover journalisten te kennen gegeven dat de vergadering speciaal voor de Nederlandse premier is uitgeschreven. Zijn fractie zag geen nut om de buitengewone openbare vergadering bij te wonen.