“Het is de governor van de CBvS die wettelijk verantwoordelijk is om de koers stabiel te houden, te beheersen en te interveniëren,” zei president Chan Santokhi in een interview met zijn Communicatie Unit. De regering is primair verantwoordelijk voor het economisch beleid, maar ook voor het wisselkoersbeleid, zegt de president.
De president zegt dat hij politiek verantwoordelijk blijft. Recentelijk heeft hij vergaderd met alle betrokken stakeholders om de maatregelen te bespreken om de wisselkoers stabiel te houden. De regering heeft een pakket aan maatregelen genomen om de wisselkoers weer op een aanvaardbaar niveau te brengen, zegt Santokhi.
De president zegt dat het van belang is dat er weer valuta komt in het giraal systeem. De banken beschikken over veel valuta en er is veel cash in de samenleving. Geen enkele financiële instelling heeft de afgelopen jaren geld kunnen exporteren naar het buitenland vanwege de lopende rechtszaak in Nederland om de 19,5 miljoen euro die uit Suriname naar Nederland was getransporteerd. Santokhi wil dat de geldtransporten weer normaal plaats gaan vinden. De governor heeft al de opdracht gekregen.
De cambio’s hebben geld, maar er moet giraal geld zijn om bestellingen te kunnen betalen. Door euro’s te exporteren naar Amerika worden de dollars giraal overgemaakt op de rekening van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zodat deze kan interveniëren om daarmee de koers te stabiliseren.
Vanwege het IMF-programma mag er niet worden geïntervenieerd, zegt de president. Daarom gaat de regering in overleg treden met het IMF zodat het met goed overleg volledig onder controle kan worden gebracht, aldus Santokhi.
De regering wil dat exporteurs 35 procent van de valuta die ze giraal ontvangen aan de banken beschikbaar stellen, de zogenoemde retentieregeling. De banken krijgen hierdoor giraal valuta en geven daarvoor SRD’s terug aan de exporteurs zodat die hun personeel kunnen betalen. Deze gelden van de retentie moeten gaan naar die sectoren die het nodig hebben om importen te kunnen betalen. President Santokhi noemde hierbij onder andere de oliemaatschappijen die betaald moeten worden.
De president doet een beroep op de samenleving om niet bij te dragen aan koersverhoging. De koers moet terug naar daar waar de markt vraagt dat die moet zijn. “Op basis van zuivere vraag en aanbod en geen gespeculeerde vraag en aanbod”. President Santokhi heeft er vertrouwen in dat de koers zich zal herstellen.