Er moet meer begeleiding komen voor personen die een verkeersongeluk hebben overleefd. Dit is de oproep naar de regering van enkele verkeersslachtoffers om deze groep niet in de steek te laten. “We hebben begeleiding nodig bij het verwerken van onze trauma’s,” zei Alice Saikia, één van de overlevenden van een verkeersongeluk, bij de afsluiting van de verkeersveiligheidsmaand.
De tiende verkeersveiligheidsmaand is gisteren afgesloten met zeven doden. ‘Gedenk verkeersslachtoffers, creëer mogelijkheden voor leven,’ was het thema dit jaar. Er zijn de hele maand overlevenden van verkeersongelukken geregistreerd. De bedoeling was om de groep te identificeren en te accommoderen. Enkele van deze personen ontvingen ook een geste vanuit de regering.
Volgens Eugenie Esajas, woordvoerder van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers, is het belangrijk dat weggebruikers zich houden aan de verkeersregels. Echter, niet alle slachtoffers bezoeken de instituten die hulp en begeleiding bieden na een verkeersongeval.

Velen zijn ook niet bekend met het bestaan van deze instanties. De instanties zijn er om hun hulp aan te bieden. Niemand hoeft zich uitgesloten te voelen. Esajas, is ook de sponsoren dankbaar voor hun inzet met betrekking tot de bewustwording over verkeersveiligheid.
De directeur van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI), Joanne Adraai, gaf aan dat verkeersfatsoen al op de jonge leeftijd bijgebracht moet worden aan personen. Vooralsnog worden er alleen in de vijfde klas van de lagere school, verkeerslessen verzorgd. Volgens Adraai zou dit moeten doorgaan tot tenminste achttien jaar.
Bewustwording over verkeersfatsoen moet een ongoing process zijn. Er moet ook gewerkt worden aan het verzamelen van data om plannen uit te werken met betrekking tot het verkeer. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden,” zegt Adraai.
Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie moet eenieder meewerken aan verkeersfatsoen, want het Korps Politie Suriname kan dit niet alleen.