De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft zich op de onlangs gehouden conferentie te Washabo uitgesproken over de effecten van klimaatverandering en bescherming van inheemse gebieden. “Wij als inheemse volken worden op allerlei manieren het hardst getroffen door klimaatverandering, bijvoorbeeld door de onvoorspelbaarheid van seizoenen, overstromingen, erosie, droogte, bosbranden en nog veel meer,” staat in de slotresolutie van de achtste VIDS-conferentie.
Verder staat in de resolutie dat de grondgebieden van inheemse volken wereldwijd het best beschermd zijn gebleven dankzij de duurzame leefwijze in harmonie met, en respect voor de natuur. De VIDS heeft besloten om regionale studies te doen naar de effecten van klimaatverandering, voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit, die adequate opties kunnen geven voor klimaatcrisismitigatie en -adaptatie en voor duurzame hernieuwbare energie en alternatieve landbouwmethoden en/of -producten die passend zijn voor onze gemeenschappen.
“Verder inclusiviteit, effectieve participatie en inspraak te eisen bij elk beleid, besluit en/of project, inclusief carbonprojecten, carbonopslagmetingen of commercialisering, die op enigerlei wijze van invloed zijn, of betrekking hebben op onze voorouderlijke bossen en wateren, conform de internationaal erkende rechten als inheemse volken,” staat in de verklaring.
Ook dient duurzaam behoud en benutting van de bossen bevorderd te worden, middels het gebruik van etnobotanische, non-timber forest products en met gebruikmaking, behoud en bescherming van de eeuwenoude, collectieve traditionele kennis. Met deze achtergrond moet gewerkt worden aan andere milieuaspecten die van cruciale invloed zijn op inheemse gemeenschappen, zoals het garanderen van schoon drinkwater, tegengaan van milieuvervuiling door onder andere kwik en plastic en afvalscheiding.
Eveneens moet gewerkt worden aan controle en monitoring van gebieden, in het bijzonder met betrekking tot illegale en overmatige houtkap en mijnbouw. Daarnaast moet er ook aandacht worden besteed aan inclusiviteit, effectieve participatie en inspraak in het beleid en de maatregelen in het kader van rampenbeheersing en noodhulp, schrijft de VIDS.