Suriname is niet goed voorbereid op de spin-off effecten van de olie- en gas. Er is nog veel werk aan de winkel, geven de president van de Suriname Energy Chamber, Orlando Olmberg, en de directeur van het Polytechnisch College Suriname (PTC) Robby Holband aan. “Als land zijn wij laat met het verstrekken van informatie naar de samenleving toe. Ook het aantal beschikbare opleidingen moet uitgebreid worden om toch met de grote oliemaatschappijen mee te kunnen doen.”
Er moet beleid gemaakt worden om het aantal deskundigen op te voeren. “Wij hebben een enorm tekort aan deskundigen. Ook voor het opleiden van hoger kader missen wij de deskundigheid,” zegt Holband. Hij benadrukt dat het van belang is dat de gemeenschap zich blijft scholen.
“Wij kunnen het niet hebben van een family and friends beleid. We hebben geschoolde mensen nodig voor de diverse sectoren. Wij moeten veel meer mogelijkheden creëren voor local content,” stelt de PTC-directeur. De markt is breed genoeg om duizenden personen te accommoderen.
Volgens Olmberg zou Suriname ruim twee jaar eerder gestart moeten zijn met het verstrekken van informatie naar de gemeenschap toe. Jongeren van Latour en omgeving zijn woensdag geïnformeerd over de voordelen van de offshore olie- en gasindustrie. Door de spin-off van deze ontwikkelingen zal er werkgelegenheid gecreëerd worden.
Er zijn volgens Olmberg ruim 5000 personen nodig in de olie- en gassector en ruim 15.000 personen voor de andere sectoren. De diverse organisaties zijn bezig de jongeren te registreren, om over drie tot vijf jaar de arbeidsmarkt te kunnen voorzien van arbeidskrachten.
De diverse districten zullen ook geïnformeerd worden. Er moet gewerkt worden aan het ontwikkelen van een goede analyse om te kunnen vastleggen welke arbeidskrachten Suriname nodig heeft. De kosten voor de informatiebijeenkomsten liggen volgens Olmberg rond de SRD 12000 per keer.