De Guyanese regering is een agressieve campagne begonnen tegen Venezuela en heeft Facebook en Twitter aangeschreven over wat ze noemt een hernieuwde georkestreerde desinformatiecampagne die tegen Guyana wordt gevoerd. Hoewel de Guyanese regering ook de verkeerde kaart hanteert wat betreft de grenzen met Suriname, is de campagne bij Facebook en Twitter nu gericht tegen een aantal Spaanstalige socialemedia-accounts die het grondgebied van Guyana claimen door ‘illegale’ landkaarten te publiceren, vindt de Guyanese regering.
De regering van Guyana wil dat deze zogenaamde ‘illegale’ kaarten van sociale media worden verwijderd.
Venezuela eiste ten tijde van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen meer dan de helft van het grondgebied van de toenmalige Britse kolonie Guyana op. Guyana is het hier niet mee eens en stelt dat de grens tussen beide landen werd verduidelijkt in de arbitrale uitspraak van 1899 ondertekend door Guyana, terwijl Venezuela de uitspraak een “Anglo-Russische samenzwering” noemde.

In 1962 verklaarde Venezuela dat het zich niet langer zou houden aan de arbitragebeslissing, waarbij het mineraalrijke gebied in het Orinoco-bekken aan Guyana werd afgestaan. Het betwiste gebied wordt door Venezuela Guayana Esequiba genoemd. In 1966 werd een grenscommissie opgericht met vertegenwoordigers uit Guyana, Venezuela en het Verenigd Koninkrijk, maar kon geen overeenstemming bereiken. Venezuela sprak zijn veto uit over Guyana’s poging om lid te worden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in 1967. In 1969 steunde Venezuela een mislukte opstand in het betwiste gebied.
Venezuela heeft stappen ondernomen tegen Guyana om de grenzen te wijzigen. De zaak is nu in behandeling bij het Internationaal Gerechtshof.
In zijn brieven aan Facebook- en Twitter benadrukt de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Robert Persaud, dat die ‘sociale media-agenten’ Facebook- en Twitter-platforms hebben gebruikt om een ‘vals’ verhaal te verspreiden over de bestaande kwestie van de controverse tussen Guyana en Venezuela over de geldigheid van de arbitrage van 1899.
Persaud: “Ik wil erop wijzen dat berichten op Facebook (en Twitter) en de daaropvolgende commentaren rond de specifieke berichten, het potentieel hebben om de betrekkingen tussen staten permanent te schaden, aan te zetten tot geweld tegen het grondgebied en de bevolking van Guyana, en de huidige berechting te laten ontsporen. van de zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ).”
Persaud schrijft dat de grens en het bijbehorende grondgebied van Guyana internationaal worden erkend, onder meer door de Verenigde Naties. “In dit verband verzoek ik dat dit soort Facebook-berichten (en Twitter) die de basisprincipes van internationale betrekkingen tussen staten, de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Coöperatieve Republiek Guyana schenden en aanzetten tot het gebruik van geweld tegen Guyana, worden onmiddellijk verwijderd en er worden strengere maatregelen genomen tegen hun publicaties”, drong de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana aan.
Surinaamse regering
Opvallend is dat de Surinaamse regering geen enkele protest heeft laten horen in de grenskwestie met Guyana. Het Tigrigebied wordt door Guyana als Guyanees grondgebied gezien. De Guyanese president, Irfaan Ali, publiceerde vorige week op Facebook zelfs een landkaart waarbij Tigri aan Guyana zou toebehoren. Ali publiceerde daarbij de tekst: “All of it belongs to all of us”.
Tot vandaag heeft de regering van Suriname nog niet gereageerd op deze post van de Guyanese president. Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee dagen na de post van Ali de landkaart van Suriname gepost, maar verder lijkt er geen actie te zijn ondernomen richting Georgetown.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zei in september tegen journalisten dat er nog steeds een verkeerde landkaart van Suriname wordt gebruikt. Dit is zowel nationaal als internationaal het geval.

“We zijn agressief bezig eraan te werken dat de juiste landkaart zowel op nationaal als internationaal vlak wordt gebruikt. Er zullen gesprekken gevoerd worden met de premier van Nederland Mark Rutte over de landkaart van ons land. Er moet een kaart zijn, waarbij de begrenzing duidelijk wordt aangegeven,” stelde minister Ramdin vorige maand.
Maar of er daadwerkelijke acties worden ondernomen is vooralsnog niet bekend. Op Google Maps blijkt dat de landkaart van Suriname verkeerd wordt weergegeven. Zelfs bij de Verenigde Naties staat een landkaart van Suriname geregistreerd die in elk geval niet de grenzen van ons land weergeven die op school worden geleerd aan de kinderen.