Ashween Angnoe, zakenpartner van ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Dit besluit heeft rechter Anand Charan genomen nadat de raadsmannen van Angnoe daartoe een verzoek hadden gedaan. Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en op basis daarvan is er een verzoek ingediend. Ook de waarnemend procureur-generaal, Shanta Mahadew, had er geen bezwaar tegen.
ADVERTENTIE |
Vandaag is de hoger beroepszaak van Van Trikt, Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS en Angnoe in behandeling genomen. De rechters die aanzaten waren Duncan Nanhoe, Charan en Subhaas Punwasi. Rechter Charan liet weten dat het om een regiezitting gaat waar na wordt gegaan wat de beweegredenen zijn om hoger beroep aan te tekenen.
Het verzoek om Van Trikt en Kromosoeto in voorlopige vrijheid te stellen is afgewezen, omdat de rechter in de hoger beroepszaak van oordeel is dat de ernstige bezwaren nog steeds rechtovereind staan. De rechter heeft oor naar de humanitaire gronden die de raadsman van Van Trikt, Irvin Kanhai, heeft aangedragen. Die zullen iedere keer op de zitting worden geëvalueerd.
Hausil is momenteel voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Haar raadsman Murwin Dubois heeft aangegeven dat er een verzoek daartoe is gedaan nadat zijn cliënt tweederde van haar termijn had uitgezeten.
Van Trikt, Angnoe, Hausil en Kromosoeto hebben allemaal kenbaar gemaakt dat zij hoger beroep hebben aangetekend, omdat zij het niet eens zijn met het vonnis dat is uitgesproken. Zo gaf Hausil te kennen dat zij ten onrechte veroordeeld is en dat ze onschuldig is. In hoger beroep wil zijn haar onschuld bewijzen.
Angnoe lichtte toe dat hij van huis uit accountant is en zich niet kon terugvinden in de toetsing van het vonnis. Zo is er sprake van beeldvorming in het vonnis en op basis daarvan is er een oordeel geveld. Wat hem tegen de borst stuit is dat hij onder andere veroordeeld is op basis van de Anticorruptiewet. Hij is geen publieke figuur, maar hij wordt als een publieke figuur veroordeeld. Ook zijn er bewijsstukken aangeleverd, maar die zijn volgens hem niet meegenomen in de overwegingen om te komen tot het vonnis.
“In eerste instantie ben ik verrast en verbaasd over het vonnis”, zegt Van Trikt. Hij kan zich niet terugvinden in hetgeen hem ten laste is gelegd. Er is een straf aan hem opgelegd voor handelingen die hij zou hebben gepleegd voor land en volk. Hij heeft handelingen gepleegd die hij typeert als onhandig, maar dat maakt het niet een strafbaar feit en het is niet in het nadeel gekomen van de CBvS. Hij merkt op dat de verdachten in deze zaak nadeel hebben ondervonden en dit geldt ook voor hun familie, hun reputatie en de gezondheidssituatie van Van Trikt. “Ik ben onschuldig, ik heb niet gestolen en niet gefraudeerd”, liet Van Trikt weten.
“Ik blijf erbij dat ik onschuldig ben en niet eens ben met de straf”, liet Kromosoeto kort weten. De waarnemend procureur-generaal vindt het niet nodig om getuigen te horen. De advocaten gaven eveneens te kennen vooralsnog geen getuigen te horen voorbehouden het recht daartoe. De verdachten komen bij de eerstvolgende zitting aan het woord.
De zaak van Hausil en de beroepszaak van Angnoe gaan op 5 december weer voor en die van Van Trikt en Kromosoeto gaan op 7 november weer voor.