Personeel in dienst van Rosebel Goldmines NV heeft het werk vandaag neergelegd. Dit heeft Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO), tegenover Suriname Herald bevestigd. “We hebben het werk neergelegd, omdat we vandaag via de media hebben vernomen dat het bedrijf is verkocht,” geeft hij aan.
Het gaat om een totale lamlegging omdat de vakbond hierin niet is gekend. “Ook weten wij als bond niet hoe verder met de werknemers. De wijze waarop de verkoop van het bedrijf is geschied, is niet menselijk. De arbeiders verwachten dat wij als bond ze verdere informatie geven maar die hebben we niet. We zijn niet gekend geworden, wij weten ook niet onder welke voorwaarden het bedrijf is verkocht en wat er verder zal gebeuren met de werknemers,” haalt Biswane aan. Er is ook veel onduidelijkheid met betrekking met de verkoop.
Vandaag werd bekend dat de Canadese multinational Iamgold Corporation Rosebel Goldmines NV aan het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Group Co. heeft verkocht voor een bedrag van US$ 360 miljoen.

Volgens Biswane hadden de bond en de directie een ontmoeting eerder dit jaar waarbij aan de directie is gevraagd wat er met het bedrijf gaat gebeuren. De bond kreeg hierop geen antwoord. “De vraag was gesteld omdat we al een signaal hadden gehad wat er zou gebeuren. Het antwoord dat we als bond kregen was dat het een geheim was en dat ze deze zaken niet zomaar konden bespreken met de bond,” deelt hij mee.
Op basis hiervan hebben de leden het werk neergelegd. Wat ook kwaadbloed heeft gezet bij de leden is, dat er twee brieven zijn gestuurd, te weten in januari en in augustus, waarin het voltallige bestuur van de bond de aandacht vroeg van de directie en wou praten over de mogelijke verkoop van Rosebel Goldmines.
Biswane deelt mee dat het om arbeiders gaat die langer dan 20 jaar hebben gewerkt voor de multinational Rosebel Goldmines. Er kan niet op deze manier met ze worden omgegaan. “Wij als arbeider verdienen ook een pluimpje, maar meer nog wat zal er gebeuren met de arbeiders na de verkoop. Rosebel Goldmines is voor 95 procent verkocht. Wat krijgen wij als arbeiders?”, vraagt hij zich af.
Dit percentage geeft aan dat het bedrijf volledig is verkocht. Slecht vijf procent is van de staat. “We zijn zeer ontevreden over de behandeling die de vakbond heeft gehad. We hadden dit zien aankomen en dit geeft aan wat de waardering is die we krijgen als arbeiders,” laat Biswane weten.