De weg om de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) op rails te krijgen is nog lang maar niet onmogelijk. Dit zegt STVS-directeur Raoul Abisoina in gesprek met Suriname Herald. De directeur zegt dat de STVS na 57 jaar niet meer weg te denken is in de Surinaamse televisiewereld. Elke Surinamer zou dit moeten koesteren. Het televisiestation heeft in de afgelopen jaren moeilijke tijden doorgemaakt mede vanwege mismanagement.
Achterstallige loonbelasting vanaf 2015 wordt nu ingelopen en pensioengelden vanaf 2015 worden nu afgedragen. Met de Centrale Bank van Suriname is er een nu een aflossingsplan afgesproken om de achterstand van rond de SRD 2 miljoen in te lopen. Ook is er geen loonbelasting gestort. “Met de overheid zijn er vergevorderde gesprekken om dit binnen afzienbare tijd af te wikkelen. Procedures zijn nu uitgeschreven. Apparatuur en twee zenders zijn aangeschaft, de gedeeltelijke renovatie van het gebouw en de uitbreiding van ons mediaplatform is in volle gang. Met internationale partners hebben we vergevorderde afspraken waarmee we gaan samenwerken”, zegt Abisoina.

Hij geeft aan dat de uitzendvergunning van de STVS sinds 2015 is vervallen. Zelfs het logo van de STVS was niet geregistreerd als handelsmerk. “We hebben zwaar moeten bezuinigen om het bedrijf te redden. Er waren 14 afdelingen die we terug hebben gebracht naar zes afdelingen.”
Abisoina laat weten dat de STVS veel potentie heeft. Op televisiegebied zijn wij de Kankantri. “Het enige waarmee we nog zitten is het gebouw. Hier en daar hebben we wat renovaties gepleegd. De juiste oplossing is een compleet nieuw gebouw dat de overheid vanaf de brand van de jaren 90 beloofd heeft aan de STVS. Mijn grootste wens is om mijn personeel een menswaardige werkplek te bieden.”

De directeur stelt dat ook de rechtspositie van het personeel een issue was. “Een groot deel van de groep is in 2019 tot ambtenaren gemaakt. Ook daar is het niet naar wens gegaan. Mensen hebben functies op papier die met hun dagelijkse werkzaamheden niet kloppen, wat gemaakt heeft dat ze heel laag zijn ingeschakeld.” Abisoina zegt dat met het Kabinet van de Vicepresident bekeken wordt hoe de functies kunnen worden gewaardeerd.
Dat de STVS een staatszender is behoeft volgens Abisoina geen betoog. “In onze programma’s en nieuwsuitzendingen heb ik zeker de afgelopen twee jaar de balans proberen te brengen zodat het nieuws betrouwbaar wordt gebracht naar het publiek. Dat was ook een opdracht van de president en vicepresident.”

Over de financiële positie van de STVS zegt de STVS-manager dat het beter kan. “De financiële situatie in het land speelt ons parten. Het is hard knokken. Aan de andere kant kan niet je dealen met de toename van de operationele kosten. Mijn streven is om naar meer eigen producties te gaan. Dat is nog niet wat het is.” Abisoina stelt dat zijn streven is om zeker 80 procent Surinaamse programma’s op de Nationale Zender te hebben.
