De griffiers van de rechterlijke macht zijn in actie. De maat is vol laat, het bestuur van de Vereniging van Griffiers bij de Rechterlijke Macht weten aan Suriname Herald. De toelages van de griffiers zijn sinds 2001 niet aangepast. De vervoerstoelage is nog steeds gesteld op SRD 40, telefoontoelage SRD 15 en representatieve toelage is tien procent van de bezoldiging.
De rechtspositie van de griffier is niet goed geregeld. Het bestuur maakt duidelijk dat de griffiers een ambtenarensalaris verdienen terwijl hun werk veel meer omvattend is. Al jaren wordt onderhandeld om de rechtspositie van de griffiers te verbeteren en hun toelage aan te passen. Echter komt er geen schot in de zaak.
“Alles wordt duur, je komt bijna niet uit met je salaris”, laat een bestuurslid weten. Het bestuur was in onderhandeling met het onderhandelingsorgaan, de minister van Justitie en Politie en het overlegorgaan. De vereniging heeft altijd rekening gehouden met rechtzoekenden, maar nu is de maat echt vol.
Met de actie van de griffiers heeft de leiding van het Hof van Justitie voorzieningen getroffen omdat de rechtspraak gegarandeerd moet blijven. Spoedzaken worden normaal behandeld. Het bestuur heeft de minister van Justitie en Politie al laten weten dat zij in actie is en er is al een reactie gekregen.
De groep van griffiers in Suriname bestaat uit ruim 50 griffiers werkzaam bij strafkanton, civiel kanton en het Hof van Justitie. Een bestuurslid merkt dat men zich verkijkt op het werk van een griffier. Ze moeten zaken voorbereiden naar de zitting toe en het zijn soms honderden zaken. “De voorbereiding is niet gewoon een dossier klaarleggen”, legt een bestuurslid uit.
Het is bestudering, contact hebben met justitiabelen en lange uren maken waarbij werk naar huis wordt meegenomen. Ook zijn ze belast met het vervaardigen van processen-verbalen, conceptbeschikkingen en conceptvonnissen. “Je bent nooit klaar”, benadrukt ze. “We zijn geen bureauambtenaren en hebben geen 7-3 werkuren, zonder de andere ambtenaren te kort te doen”, voegt ze eraan toe.
De griffiers zijn ook overwerkt. Er is al jaren sprake van een tekort aan griffiers waardoor de griffiers meer werk moeten verrichten. Griffiers vertrekken maar het aantal dat wordt aangetrokken is niet genoeg om het tekort adequaat aan te vullen.