“We mogen Haïti niet in de steek laten. We gaan de verantwoordelijkheid moeten nemen om dit land een helpende te bieden,” was onlangs de oproep van president Chan Santokhi, in het programma Kal Aaj Aur Kal op RBN TV. “Ik vraag dringend veiligheidsassistentie voor Haïti. Haïti is een Caricom-land en we zullen het land niet in de steek laten. Het volk moet bevrijd worden,” merkte hij op.
Hij liet weten dat het niet de regering is die zal worden ondersteund, maar het volk. Er zullen humanitaire acties worden ondernomen. Santokhi gaf aan dat er landen in de Caribische regio zijn, die bereid zijn ondersteuning te geven in onder andere de vorm van voedsel- en militaire hulp.
Voor de steun is er overleg geweest met de Caricom-staatshoofden. Alle landen zullen een bijdrage kunnen leveren om Haïti te helpen, waaronder ook Suriname, deelde hij mee. Santokhi liet ook weten dat het de Caricom-voorzitter is, die belast is met de coördinatie vanuit de Caricom met betrekking tot die veiligheidsinterventie die gepleegd moet worden naar Haïti toe.
“We hebben de afgelopen dagen intensief overleg gehad met alle Caricom-staatshoofden, ook met de premier van Haïti. Met de Verenigde Naties (VN), de Amerikaanse regering en ook met de premier van Canada is er overleg geweest.
In Haïti worden mensen gegijzeld, is er geen voedsel, er geen medicijnen en is er sprake van ernstige mensenrechtenschendingen. Ook kinderen worden misbruikt, legde hij uit. De coördinatie voor hulp die zal worden aangeboden zal plaatsvinden vanuit Canada. Dit land zal verder ook het overleg plegen met de VS en Mexico. De resolutie hiervoor is intussen al goedgekeurd.
“De resolutie moet als mandaat getoond worden, omdat de landen Haïti niet zomaar binnen kunnen. De resolutie is goedgekeurd onder de vlag van de VN. Het is de bedoeling dat de Caricom-landen binnen een week weer bij elkaar komen om het finale besluit te nemen.”
De leiding van De Nationale Assemblee is ook al geïnformeerd over deze gesprekken die plaatsvinden. Het is ook de bedoeling dat het parlement later geïnformeerd wordt wanneer het besluit officieel is genomen. Aan de minister van Defensie, Krishna Mathoera, is alvast gevraagd om met de legerleiding af te stemmen om een plan van aanpak te schrijven.
De Caricom-voorzitter zegt verder dat er samen met Canada een strategisch plan zal worden uitgezet. De bedoeling is dat het binnen een week wordt gepresenteerd, deelde Santokhi mee.