Leerkrachten van Mulo Noordpool zijn de wekelijkse inbraken op school zat. De leerkrachten geven in gesprek met Suriname Herald aan, dat zij zich niet meer veilig voelen op de school. Haast elk weekend wordt er ingebroken op school. Deze situatie kunnen zij niet meer aan.
“Wanneer wij terugkomen na het weekend worden we geconfronteerd met een aantal zaken zoals kapotte ramen of shutters. Er worden stenen naar binnen gegooid,” vertellen de bezorgde leerkrachten. De onderwijsgevenden vrezen dat ook hun voertuigen op een dag beschadigd kunnen worden.
Ook de stoelen en tafels worden kapotgeslagen. Soms moeten we de stoelen in het bos naast de school halen. Ook de fluorescent lampen in de lokalen worden kapotgeslagen, geeft schoolleider Anuska Madarie aan. “De schoollokalen zitten dan vol met scherven en we kunnen niet eens lopen. Ook het schoolerf zit met deze dingen,” vertelt Madarie.
De schoolleider zegt verder dat de agenten aangeven, dat er geen getuigen zijn en zij daarom niets kunnen doen. “We rapporteren aan het ministerie, maar er wordt aangegeven, dat ze niets kunnen betekenen voor ons. We hadden wachters, maar die voelen zich bedreigd, omdat ze geen wapens hebben,” zegt ze. Intussen komen de wachters niet meer, omdat zij vrezen dat hun voertuigen ook kapot kunnen worden geslagen.
“Wij zijn gedemotiveerd en voelen ons niet meer veilig op school. Ook de schoonmaaksters die in de middaguren werken op de school worden hiermee geconfronteerd. De jongens komen op het schoolerf en gooien ijsjes naar binnen en de schoonmaaksters kunnen ze niets zeggen,” laat ze weten.

Volgens de onderwijsgevenden zit de school zonder een bewaking. Zij hebben dit vaker doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) echter zonder resultaat. “Er wordt niets eraan gedaan. De durotanks worden geboord, de koperen leidingen van het waterleidingnetwerk zijn gestolen en de school zit nu zonder water. Dit is geen prettige situatie voor ons,” merkt Madarie op.
Radjenie Janki, Spaans leerkracht, zegt dat ze net als andere collega’s niet meer weet wat te doen. Op school worden zij dagelijks geconfronteerd met lege bierflessen en sigarettenpeukjes. Er moet een verandering komen in deze situatie, vindt ze.
Haar collega Bechan, die het vak Dienstensector verzorgt, is al negen jaar aan de school verbonden. Ze geeft aan dat ze deze situatie al jaren meemaakt, maar dat die is verergerd. “Alles wordt weggehaald. De freezer wordt leeggehaald. Ik wil weg uit deze omgeving, want ik voel me niet meer op mijn gemak. De bewaking die er was is ook bang om te blijven,” voegt ze eraan toe.