De Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM) is na een ernstige brief te hebben gestuurd naar de minister van Defensie, Krishna Mathoera, uitgenodigd voor een gesprek op 8 november bij het ministerie. In de brief naar de minister heeft de vereniging duidelijk gemaakt, dat ze ontvangen wil worden. Als dat niet gebeurt, zal de bond overgaan tot actie. Een dag daarna heeft de minister geantwoord en de bond uitgenodigd voor een gesprek.
ADVERTENTIE |
Echter, is de vereniging niet in een hoerastemming. “Het is goed nieuws, maar een uitnodiging is nog niet de oplossing. We willen zaken gerealiseerd krijgen voor de militairen. Na het gesprek van 8 november zullen de leden bepalen hoe verder,” zegt VRM-voorzitter, Rodney Cairo.
Er is onderzoek gedaan in januari 2022. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat de minimale behoeften voor een gezin minimaal SRD 11.000 bedragen. De gemiddelde militairen verdienen rond de SRD 5000. De bond eist een salarisaanpassing van 150 procent. Intussen heeft de minister aangegeven, dat ze nog geen mandaat heeft om die 150 procent verhoging die de militairen willen, goed te keuren.
“De inflatie is sinds 2019 met meer dan 180 procent gestegen. In 2020 is de inflatie met 60 procent gestegen, 2021 is de inflatie ook met 60 procent gestegen en dit jaar 2022 is het al 58 procent. Die 150 procent aanpassing die wij vragen is zelfs al achterhaald,” geeft Cairo aan.
Ook het in orde maken van een premium dokterskaart voor de militairen is een heikel punt. “De minister had beloofd om dit eind oktober in orde te maken. Op dit moment kunnen militairen niet naar de dokter, omdat hun kaarten vervallen zijn. Vandaag is 3 november en de minister is haar belofte niet nagekomen om de dokterskaarten in orde te maken,” geeft de bondsvoorzitter aan.
De slechte situatie waaronder de manschappen moeten werken is onvoorstelbaar. De minister geeft aan dat enkele zaken aangepakt zijn, maar we zien dat niet echt terug, laat de bondsvoorzitter optekenen.
Bij het gesprek van 8 november wil de bond oplossingen krijgen voor de problemen. “Als dat niet gebeurt, zullen we in actie gaan. Het is geen bedreiging, maar we moeten opkomen voor onze rechten. De militairen kunnen dit niet meer pikken. En we zullen het ook niet meer pikken,” zijn de krasse woorden van voorzitter Cairo.