Een permanente educatietoelage voor parttime leerkrachten, een toelage voor afstandsonderwijs, secundair pakket, kledingtoelage, meubilair tekort, doorstroming en overvolle klassen zijn enkele zaken die volgens de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), dringend moeten worden aangepakt. Over deze punten is er op 11 november gesproken met de directie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).
Het gesprek met de departementsleiding en de FOLS onder leiding van Marcellino Nerkust, is gevoerd naar aanleiding van verschillende brieven, die de organisatie naar minister Marie Levens heeft gestuurd in verband met enkele brandende vraagstukken. In de laatste brief werd een ultimatum voor het ontvangen van de FOLS gesteld aan de departementsleiding.
Het ministerie meldt in een persbericht dat zij zich sterk zal maken om ook de parttime leerkrachten in aanmerking te doen komen voor de permanente educatietoelage. De voltijdse leerkrachten ontvangen deze toelage wel. Aan de FOLS is duidelijk gemaakt dat de toelage voor afstandsonderwijs ten behoeve van parttime leerkrachten nu moeilijk uitvoerbaar is.
Op 28 november zullen partijen zich tijdens een vervolgbespreking hierover buigen. De FOLS heeft ook gevraagd naar een kledingtoelage voor de leerkrachten. Afgesproken is dat zij het ministerie helpen nadenken hierover.
Distributie meubilair
Een ander knelpunt heeft te maken met de distributie van meubilair op de openbare scholen. Het ministerie meldt dat de distributie van tafels en stoelen in volle gang is. De tekorten zijn voor een groot deel al weggewerkt.
De afdeling Leermiddelen Productie en Distributie (LPD) heeft al in verschillende districten geleverd. De levering vindt plaats op scholen, die daarvoor een aanvraag hebben ingediend. Ook de scholen die te kampen hebben gehad met wateroverlast, waardoor het meubilair is vernietigd of moet worden hersteld, ontvangen tafels en stoelen.
Vanuit het ministerie worden ook de scholen in het binnenland, die door de wateroverlast alle leermiddelen en meubilair zijn kwijtgeraakt, voorzien. De schoonmaakmiddelen worden ook geleverd. Er was wat vertraging opgetreden, aangezien het minOWC pas in oktober financiële middelen vrij heeft gekregen. Pas dan kon er met de leveranciers overeenkomsten worden getekend.
Overvolle klassen
Dat er overvolle klassen zijn, is volgens de departementsleiding mede het gevolg van tal van factoren. Een daarvan is verhuizing. Opvallend is dat ouders met hun kinderen verhuizen naar Paramaribo. Verder is ook de kwestie voortgangsrapportage door de FOLS aangekaart. De FOLS stelt voor om het beleid met betrekking tot de doorstroming/ het voortgangsrapport te evalueren.
Namens het ministerie zaten bij de bespreking aan: Natasia Bennanon (directeur Administratief en Technisch Beheer), Gracia Valies-Ormskirk (directeur Beroepsonderwijs), Vernon Kersout (namens de directeur Algemeen Vormend Onderwijs, Sherida Zalman-Bergraaf) en Sharon Pelswijk (hoofd Personeelszaken).