Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) onder leiding van Muriel Fernandes heeft gisteren kennisgemaakt met Reinier Artist. Hij is auteur van het boek met als titel ‘Indiaans verhaal’ dat in 2016 is uitgegeven in Nederland en in 2018 is gepresenteerd in Suriname. Artist, die in Nederland woont, heeft exemplaren van het boek overhandigd aan de VIDS-bestuursleden.
VIDS zou in 2020 samen met Stichting Edukans en het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) het educatief project ‘Indiaans verhaal’ opstarten. Door de COVID-19-pandemie, moest de lancering hiervan uitgesteld worden. De kick-off van dit project zal vandaag in Powakka plaatsvinden. Bij het boek hoort een lesbrief, die actief leren ondersteunt.
De bedoeling van het project is om door promotie van het boek de bewustwording te stimuleren over de betekenis van inheemse cultuur en identiteit binnen de Surinaamse samenleving. Jongeren moeten binnen het onderwijs vanuit verschillende perspectieven naar hun eigen geschiedenis en cultuur kunnen kijken om de Surinaamse identiteit vorm te geven.
Artist, die in het binnenland is opgegroeid, beschrijft in zijn boek de cultuur van de inheemsen en de invloed van de ontmoeting met de westerse cultuur daarop. Dit doet hij aan de hand van de geschiedenis van Suriname en zijn eigen ervaring. Hij hoopt met het boek bij te dragen aan een positieve identiteitsvorming van inheemsen.
De VIDS-delegatie, Artist, Nel Wagner (ondersteuner lesbrieven) en Dik Verboom, manager basic education bij Edukans, hebben ook een bezoek gebracht aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij hebben gesproken met Daniela Rosario, onderdirecteur Ontwikkelingsdienst, Patricia Daniel, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland en Vernon Kersout, hoofd Bureau Voorgezet Onderwijs Seniorenniveau.
Daarna was er ook een gesprek met Loreen Jubitana, directeur van Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI).
Een delegatie van VIDS zal op 18 november samen met Reinier Artist een bezoek brengen aan het inheemse dorp Bigi Poika, waar de auteur is geboren en een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Daar zal hij enkele exemplaren van het boek overhandigen aan het dorpsbestuur.