President Chan Santokhi heeft afgelopen maandag het startsein gegeven voor de bouw van Port of Nickerie, een nieuwe diepwaterhaven. Volgens de president is de diepwaterhaven belangrijk voor een grotere strategische ontwikkeling. Rabin Parmessar en Melvin Bouva van de NDP hebben dinsdag bij de behandeling van de Wet productie kredietfonds gevraagd dat de regering transparantie geeft over dit project.
ADVERTENTIE |
De leden plaatsten met name vraagtekens over de herkomst van de middelen. De Port of Nickerie is een initiatief van de overheid in samenwerking met NV Havenbeheer Suriname, Phoenix Development Company en Port of Rotterdam.
Parmessar zei dat hij vanaf 2021 en daarvoor herhaaldelijk gevraagd heeft naar de overeenkomst tussen NV Havenbeheer en de investeerder. Zonder dat de regering dat heeft gedaan is er een hele activiteit gehouden, waarbij het startsein voor de bouw wordt gegeven.
Het parlement wordt volgens Parmessar voor de zoveelste keer geschoffeerd, terwijl de informatie niet komt. Parmessar benadrukte dat het gaat om een groot project op een groot grondgebied.
“Het zal goed zijn, maar we willen de overeenkomst. Waarom wordt het ons onthouden. Dit roept veel vraagtekens op. Het is juist fatsoenlijk als we geïnformeerd worden. Tenminste de overeenkomst wil ik wel ontvangen”, sprak Parmessar.
Bouva zei dat de kwestie Port of Nickerie zorgen baart. In de laatste vergadering van DNA vroeg Bouva al om duidelijkheid. “Als parlement vragen we informatie met betrekking tot de overeenkomst. Was er een milieueffectenstudie? Van waar komt dat geld? Niemand geeft antwoord, maar we gaan daar voor tjaumin en cola”, stelde Bouva.
Hij is van mening dat de regering een grappenmaker is om het parlement zodanig te negeren en te komen tot een onthulling, terwijl de hele kwestie krioelt van onduidelijkheid. “Kan iemand ons zeggen waar het geld vandaan komt en wat de referenties zijn. Productiestimulering heeft ook te maken met een stukje vertrouwen, openheid van zaken en het kennen van het parlement. Zo’n groot project US$ 5 miljard om in 25 jaar terug te krijgen is ongeloofwaardig”, aldus Bouva.