De leerkrachten van het binnenland gaan ook gebukt onder de moeilijke financiële omstandigheden. De voorzitter van het Platform Leerkrachten Binnenland, Leandro Simson, zegt aan Suriname Herald dat de situatie ook nijpend is voor de leerkrachten in het binnenland en het werkt demotiverend op de onderwijsgevenden.
Het platform heeft de eendaagse actie van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de Katholieke Onderwijzers Bond (KOB) ondersteund.
“Een pak brood in het binnenland kost SRD 60, een pak suiker is SRD 80 en een fles olie is al SRD 200,” somt hij op. Ook de leerkrachten in het binnenland komen niet uit. De overlevingskosten liggen hoog en de leerkrachten die veel verder in het binnenland verblijven en les geven betalen veel meer voor goederen.
De situatie is ernstig en niet te onderschatten. Door kunst- en vliegwerk redden enkele leerkrachten het tot midden van de maand. “Als je niemand in de stad hebt die spullen voor je kan sturen, heb je niks te eten voor de rest van de maand”, zegt Simon. In het verleden konden leerkrachten met een maandsalaris voorraad kopen en opslaan en wel voor een heel kwartaal. Nu is de situatie van dien aard dat ze slechts twee weken voorraad kunnen aanschaffen nadat ze hun vast lasten in de stad hebben betaald.
De onderwijsbonden FOLS en KOB hebben leerkrachten en hun leden opgeroepen om vandaag thuis te blijven. Dit, vanwege de grote uitdagingen waarvoor leerkrachten nu staan zoals de wisselkoersen die oncontroleerbaar zijn.
Simson geeft verder aan dat ook de leden van de FOLS en de KOB die in het binnenland te werk zijn gesteld thuis zijn gebleven. “De mensen zijn ook leden van de FOLS en KOB en de oproep geldt ook voor hun”, laat de voorzitter van het platform weten.