De Nationale Assemblee is zeer verheugd dat de Ontwerpwet toerisme raamwet eindelijk in behandeling is genomen. Verschillende assembleeleden hebben dinsdag bij de behandeling aangegeven dat zij zeer ingenomen zijn met de behandeling van de wet. Diverse assembleeleden hebben ook aangegeven dat zonder belangrijke randvoorwaarden het niet mogelijk zal zijn de toerismesector van Suriname duurzaam te ontwikkelen.
ADVERTENTIE |
Naast de Toerisme raamwet is ook de Wet ter de instelling van de Suriname Toerisme Autoriteit (STA) in behandeling genomen. Met de oprichting van STA zal de Stichting Toerisme Suriname (STS) ophouden te bestaan. De wetten zijn een initiatief van de assembleeleden Obed Kanapé (ABOP), Cedric van Samson (VHP) en Patricia Etnel (NPS).
Miquella Soemar-Huur (PL), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat de Toerisme raamwet als doel heeft de toerismesector in Suriname te definiëren, ordenen, reguleren en aan te sturen op basis van een integrale duurzame visie.
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, zei dat statistieken belangrijk zijn om te weten hoe de sector ontwikkeld moet worden. Hij is van mening dat er geïnvesteerd moet worden in accommodatie, transport en klantvriendelijkheid en handhaving als het gaat om zwerfvuil in Paramaribo en de andere districten. Parmessar zei dat er wetten zijn, maar dat handhaving erop moet worden losgelaten.
Mahinder Jogi (VHP) haalde aan dat onderwijs een belangrijke randvoorwaarde voor stimulering, groei en uitbouw van toerisme is. Ook positiviteit is een randvoorwaarde. De grote mate van negativiteit die nu heerst in de samenleving moet volgens hem geminimaliseerd worden. Hij noemde ook de internationale branding van Suriname, veiligheid en verfraaiing als randvoorwaarden.
Patrick Kensenhuis (NDP) zei dat enkele randvoorwaarden om de sector naar grotere hoogtes te brengen ontbreken. Hij noemde onder andere de omgeving van bepaalde toeristische plekken die niet uitnodigend zijn voor toeristen, de hoge kosten voor een vliegticket waardoor mensen kiezen voor goedkopere destinaties, het uitblijven van de modernisering van de luchthaven die zich nu bijna niet voor leent om veel toeristen te ontvangen, het niet kunnen rekenen op openbaar vervoer, waardoor eigen vervoer een must is, de criminaliteit die ergere vormen aanneemt en de gezondheidssector die beschikbaar en bereikbaar moet zijn in elk gebied.
Ook Reshma Mangre (VHP) wees op de hoge kosten, maar dan als het gaat om accommodatie in hotels. Mangre zei dat in Suriname toeristen US$ 230 betalen voor een kamer, terwijl Nederland dezelfde kwaliteit aanbiedt voor US$ 130.
Melvin Bouva (NDP) zei dat als het gaat om randvoorwaarden de Connectivity to Suriname heel laag is. Volgens hem speelt vaderlandsliefde en cultuur ook een belangrijke rol bij toerisme. Hij haalde aan dat toerisme haast onmogelijk is zonder cultuur en vroeg meer geld voor het directoraat Cultuur. Bouva vroeg aandacht voor de aanpak van de luchthaven, de weg die daarnaar leidt en het schoonhouden van de binnenstad. Hij pleitte ook voor een fonds voor kunst en cultuur en het inblazen van nieuw leven in musea in Suriname.
Ebu Jones (NDP) pleitte vooral voor goede en toegankelijk gezondheidszorg in het binnenland, omdat het binnenland belangrijk is om toeristen aan te trekken. Ook vroeg hij de regering erop toe te zien dat de binnenlaat posten van Suriname tenminste voldoen aan de minimale voorwaarden. Hij vroeg ook aandacht voor de sleephelling naar Bigi Pan die volgens hem van dien aard is dat toeristen niet daar gebracht kunnen worden. Jones wees ook op de veiligheid, de slechte economische situatie en de klantvriendelijkheid.