Diverse Surinaamse organisaties zullen zondagmiddag op het Kwakoe-plein protesteren tegen wat zij noemen het besluit van Nederland om op maandag 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. In Suriname en Nederland zijn diverse organisaties niet te spreken over het besluit van Nederland om maandag excuses aan te bieden voor zijn aandeel in het slavernijverleden.
Redmond Overman, secretaris van de Federaties van Grassroots Afro-Surinamers, zegt aan Suriname Herald dat Nederland zonder enig overleg met de doelgroep in Suriname en Nederland tot een standpunt is gekomen. Zij zien deze werkwijze als een vernedering naar de nazaten van de tot slaafgemaakten. Indien zij het toch willen doen mogen ze het doen, maar dat zal niet geaccepteerd worden, zegt Overman.
De organisaties in Suriname en Nederland zien graag dat de excuses van Nederland op 1 juli 2023 komen omdat het op die datum dan precies 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft.
Het gaat niet alleen om excuses, zegt Overman. Er zijn ook spirituele handelingen die gepleegd moeten worden voorafgaand aan de excuses van Nederland. Daarnaast moeten er ook wat zaken besproken worden met de voormalige kolonisator. Er moet een goede afstemming komen over het afhandelen van deze zaak en hoe we als natie verder moeten, zegt Overman.
De herstelbetalingen en reparaties gaan niet alleen om geld, maar ook om de begeleiding en ondersteuning naar de doelgroep toe moet goed afgestemd worden over de toekomst. Over die zaken moeten we zeker aan tafel zitten, meent Overman. Dit protest is naar zeggen van Overman een duidelijk signaal dat het besluit onacceptabel is.
Ook in Nederland hebben Afro-Surinamers geprobeerd het besluit van de Nederlandse regering om de slavernij-excuses op 19 december aan te bieden via de rechter te stuitten. Zij hebben bakzeil gehaald in de zaak die zij aanhangig hadden gemaakt tegen het Nederlandse kabinet.
De Nederlandse rechter heeft met zijn uitspraak de weg vrijgemaakt voor de Nederlandse regering om zoals gepland maandag excuses aan te bieden. Intussen is de Nederlandse vicepremier tevens minister van Financiën, Sigrid Kaag, in Suriname aangekomen om met de Surinaamse regering verder van gedachten te wisselen over deze kwestie.