Nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname moeten de koppen bij elkaar steken en in eenheid optrekken. Deze oproep deed parlementsvoorzitter Marinus Bee afgelopen zaterdag tijdens een ABOP-bijeenkomst in het district Wanica. Bee constateert een bepaalde ontwikkeling sinds de discussie is begonnen over het wel of niet aanbieden van excuses. Hij zegt dat Surinaamse Afro-organisaties niet moeten proberen om zaken individueel aan te pakken, maar juist als collectief. In het andere geval kan de doelgroep de goed bedoelde strijd juist verliezen.
Bee deelde zijn gehoor mee dat hij als voorzitter van het college meer dan 30 brieven heeft ontvangen van verschillende organisaties die van gedachten willen wisselen over slavernijverleden en excuses. Hij heeft liever dat deze groepen bij elkaar komen en in eenheid optrekken. De nazaten van de tot slaaf gemaakten moeten volgens hem gezamenlijk standpunten innemen.
De parlementsvoorzitter ziet niet graag dat de voormalige kolonisator de doelgroep voor is en juist op haar moet wachten totdat zij haar huiswerk af heeft. Hij meent dat men aan de andere kant weet dat de kans tot eenheid niet groot is.
De spreker refereert naar de oproep van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk tot bundeling onder de Afro-Surinamers. Volgens hem heeft Brunswijk altijd bedoeld dat zaken anders en in eenheid aangepakt moeten worden.
De politicus merkte verder op dat het nu het juiste moment is voor de groep om de handen in elkaar te slaan en samen de gestelde doelen te realiseren. “Zonder eenheid onder de doelgroep kan niets bereikt worden,” waarschuwt de parlementsvoorzitter.
Hij benadrukt dat de wereld voorbeelden zat heeft dat er in eenheid meer bereikt kan worden. “Wanneer er eenheid is, kan je meer ontwikkeling brengen. Eenheid biedt kansen en mogelijkheden. Zonder eenheid kan dat niet,” aldus Bee. Volgens hem moeten toestanden als op Haïti in Suriname voorkomen worden, namelijk dat dezelfde groep elkaar neerhaalt, maar zelf ook hieronder lijdt.