Hoofdkapitein John Lesina van het kabinet van Bono Velanti, granman van de stam der Aucaners, is niet tevreden met de manier waarop de excuses die deze week door minister-president Mark Rutte zijn uitgesproken, zijn voorbereid. Hoewel hij is ingenomen met de excuses, had hij graag betrokkenheid van de marrons hierin gezien.
De dignitaris is er stellig van overtuigd dat er een onderhandeling heeft plaatsgevonden over de excuses, maar dat de genoemde groep er niet bij betrokken is geworden. Hij noemt dit incorrect. “De regering zou de marrons moeten betrekken bij de voorbereidingen, maar dat is niet gebeurd. Dit kan niet, maar we gaan ervanuit dat ze een fout hebben gemaakt,” aldus de hoofdkapitein.
Hij merkt op dat er geen enkel grootopperhoofd betrokken is geweest bij de voorbereiding noch om te participeren als afgevaardigde van de marrongroepen. “De regering heeft het onderling voorbereid en dat keur ik ten stelligste af, des te meer alleen onze broeders en zusters in de stad, met name de stadscreolen, zijn geweest om te praten. Dit is geen goede zaak.”
“Wij willen ook horen wat is afgesproken met de premier en ook ons zegje doen,” gaat Lesina verder. Hij meent dat het de marrons zijn die hebben gestreden voor de afschaffing van de slavernij.
“En we worden juist buiten de zaak gehouden door onze broeders en dat kan niet,” vindt Lesina. Volgens de dignitaris moet ook niet vergeten worden dat de inheemsen, aan wie Suriname naar zijn mening toebehoort, ook in slavernij genomen zijn. “Omdat zij het werk niet aankonden, werden er Zwarten uit Afrika gehaald,” vertelt hij.
Dit alles gezegd hebbende heeft de hoofdkapitein graag dat de excuses in een breder verband worden besproken met alle groepen om te komen tot een besluit. “Er moeten mensen worden aangewezen om te kunnen overleggen met de premier, want Nederland kan niet met eenieder van ons praten.”
Hij is overigens ingenomen met de excuses, omdat Nederland hiermee erkent dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. “Wij van de Aucaanse stam vinden het goed dat hij het heeft gedaan. Het is een goede stap van Rutte om excuses aan te bieden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten.”
Lesina spreekt van een eerste stap; het volgend traject zijn volgens hem de herstelbetalingen zoals door Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Commissie Herstelbetalingen Suriname uiteengezet.