Er zijn weinig jongeren in Suriname die gemotiveerd zijn om muziekonderwijs te volgen. Zo constateert Bud Gaddum, docent en artistiek coördinator bij de Stichting Nationale Volksmuziekschool (NVMS), waar hij reeds enkele jaren aan verbonden is. De docent merkt een duidelijk verschil met enkele jaren geleden, waarbij studenten met hun eigen muziekinstrumenten de lessen kwamen volgen.
Nu komen de meeste leerlingen er zonder. Gaddum weet dat er nu ook veel meer afleiding is, waardoor studenten niet geïnteresseerd zijn. De NVMS is ook toe aan meer én nieuwe instrumenten voor tijdens de lessen. Er is een tekort aan lesmateriaal en vervanging is ook noodzakelijk. Het kunnen nieuwe of tweedehandse instrumenten zijn die nog goed gebruikt kunnen worden.
De pupillen die niet over een instrument beschikken, kunnen er een lenen tegen een bedrag van SRD 50 per maand. Het gaat vaak genoeg om (bas)gitaren. Personen, die afstand wensen te doen van hun instrumenten, kunnen die ook doneren.
Gaddum zegt dat het een opleving is om weer met muziek bezig te zijn. In het eerste kwartaal viel het aantal studenten tegen, maar dat heeft de docent en artistiek leider er niet van weerhouden zijn leerlingen te motiveren en muzikale kennis bij te brengen. Hij wijst erop dat de muziekontwikkeling ook niet blijf stilstaan.
“Tegenwoordig kan men op een laptop een lied produceren, zonder over enige muzikale kennis te beschikken. Dat maakt ook dat jongeren eerder de gemakkelijke weg kiezen in plaats van dat zij muzieknoten leren lezen, zingen of instrumenten bespelen.”
De muziekdocent probeert zijn studenten te motiveren met YouTube-video’s van ervaren muzikanten die hun talent verder hebben ontwikkeld. Ondanks de economische situatie in het land blijft Gaddum hoop hebben. Hij ziet een ontwikkeling die hij toejuicht, namelijk dat ook kinderen uit volksbuurten zich aansluiten bij de NVMS.
Gaddum benadrukt dat de Volksmuziekschool er voor eenieder uit de gemeenschap is. “Vroeger was er in elke familie wel iemand die muziek wilde leren. We moeten dit weer nieuw leven inblazen,” aldus de docent.