Het aantal met dengue besmette personen in Paramaribo-Noord en Kwatta is de afgelopen periode enorm toegenomen. Dit is volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bevestigd door verschillende medische instanties. De bewindsman zei vóór aanvang van de Raad van Ministers (RvM) dat in vergelijking met december 2022 het aantal denguegevallen in januari 2023 met 100 procent is gestegen.
ADVERTENTIE |
“Dengue is ook een virale infectieziekte, de gemeenschap moet die niet onderschatten”, zegt de bewindsman. Waar er positieve gevallen geconstateerd worden zal het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) uitrukken en de gebieden bespuiten. Het ministerie is nu niet in staat om dit op grote schaal te doen. Dit vanwege logistieke uitdagingen.
Volgens Ramadhin wordt er wel op alle positieve gevallen die binnen komen, gereageerd. Er zijn ook in andere gebieden gevallen gerapporteerd. Vanaf 2017 kent het Caribisch gebied in de kleine regentijd een toename van denguegevallen. Het ministerie van Volksgezondheid houdt alles goed in de gaten.
Het is van belang dat kinderen en 60-plussers heel goed beschermd worden tegen de Aedes-muskiet, die verantwoordelijk is voor dengue. Ook is preventieve zorg een noodzaak: plekken die als broedplaatsen kunnen dienen vroegtijdig opruimen en schoonhouden van de woonomgeving. Symptomen van dengue zijn hoge koorts, pijn achter de oogbollen, ernstige hoofdpijn en gewrichts- en spierpijnen.
Daarnaast zijn er ernstige symptomen zoals hevige buikpijn, aanhoudend braken, snelle ademhaling, bloeding uit de slijmvliezen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en aanwezigheid van bloed in het braaksel.