Het Openbaar Ministerie (OM) blijft bij zijn strafeis en heeft weer 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden. Ook eiste het OM gevangenneming van Bouterse.
Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam heeft haar requisitoir gehouden in de hogerberoepszaak het Decemberstrafproces.
Bij het requisitoir heeft Rasam tien categorieën gemaakt waar gemotiveerd is op basis waarvan de strafeis is gestoeld. De eerste categorie is moord. Op basis van onder andere verschillende getuigenverklaringen heeft het OM aangegeven hoe moord is bewezen. De periode voor het ophalen van de slachtoffers van de 8 decembermoorden is eveneens genoemd omdat het OM daarmee wil aangeven dat er vooraf al een plan in place was.
Bij categorie drie was de focus op schietoefeningen. Er zijn schietoefeningen uitgevoerd waarbij er zelfs een draaiboek is gehanteerd. Ook heeft Rasam gesproken over het executeren van de slachtoffers waarbij de verschillende getuigenverklaringen werden aangehaald om dit te staven.
Rasam heeft eveneens bewaring van lijken van de slachtoffers aangehaald. Daar liet ze weten dat Bouterse gezegd had dat er onderzoek zou komen en dat Bouterse toen had aangegeven dat de mannen op de vlucht waren neergeschoten.
Rasam voerde aan dat de wijze waarop de lijken bewaard zijn, er nooit een onderzoek is gekomen omdat de militairen zelf belast waren met bewaring van de lijken. De militairen waakten over de koelcellen waardoor niemand terecht kon bij de lijken.
Bouterse heeft vorig jaar tijdens de zitting in de hogerberoepszaak gezegd niet schuldig te zijn aan moord en doodslag. Hij zegt dat er in december 1982 een invasie gepleegd zou worden in het land en dat het toenmalig gezag daarom enkele Surinamers had opgepakt om de invasie te voorkomen. De invasie zou volgens Bouterse worden gepleegd door buitenlanders en Surinamers.