De overheid komt vandaag met een sociaal programma om kwetsbare huishoudens binnen de samenleving een koopkrachtversterking te geven. Via het sociaal programma zullen zeven goederen en diensten worden gesubsidieerd te weten: brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten.
Het moni karta-systeem van de Surinaamse Postspaarbank zal voor nu gebruikt worden om de uitbetalingen te verrichten uit dit sociaal programma. De regering-Santokhi heeft besloten per 31 januari 2023 het sociaal programma uit te voeren. Middels het uitvoeren van het sociaal programma wordt de overstap gemaakt van object- naar subjectsubsidie.
Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting geeft aan dat vanuit het ministerie reeds bestaande financiële voorzieningen bestaan waaronder de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), Algemene Kinderbijslag (AKB), Financiële bijstand voor mensen met een beperking en Financiële bijstand zwakke huishoudens welke het sociaal vangnet vormen. Deze voorzieningen zullen gecontinueerd blijven.
De regering probeert het leed van alle kwetsbare groepen, maar ook dat van de gemiddelde burger te lenigen zodat zij niet in een uitzichtloze situatie terechtkomen, aldus Ramsaran. Het is de bedoeling dat uit dit sociaal programma, tussen de 40.000-60.000 huishoudens een koopkrachtversterking zullen krijgen van SRD 1800 per maand.
De personen die hiervoor in aanmerking komen zijn kwetsbare groepen die reeds in het sociaal vangnet van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zitten en andere kwetsbare groepen.