Suriname moet vóór november invulling hebben gegeven aan een aantal actiepunten en aanbevelingen die gedaan zijn in het Mutual Evaluation Report (MER) welke de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) over het land heeft uitgebracht. In het document zijn tientallen aanbevelingen gedaan en adviezen gegeven om onder meer wet- en regelgeving zodanig in orde te hebben opdat Suriname niet geblacklist wordt inzake de aanpak van money laundering en terrorismefinanciering.
Vooral de samenwerking van autoriteiten en betrokken ministeries is van groot belang en dienen zij geïnformeerd te worden over de actiepunten en vervolgstappen. Tijdens een sessie, gisteren, heeft de Project Implementatie Unit van het Anti-Money Laundering Programma (AML-PIU) hier invulling aan gegeven door de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, Krishna Mathoera van Defensie, Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) te informeren over de gedane aanbevelingen, actiepunten en vervolgstappen.
Tot de stakeholders behoren eveneens de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het Openbaar Ministerie (OM). De CBvS werd vertegenwoordigd door vice governor Rakesh Adhin. Hij behoorde tot het gehoor van drs.Shakuntala Gangadin-Algoe van het Directoraat Toezicht van de CBvS, tevens lid van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC) en mevrouw Ingeborg Geduld-Nijman eveneens van de CBvS en lid zowel AML-PIU als NAMLAC. Zij gingen in presentaties breedvoerig in op ratings, beoordelingen en aanbevelingen.
PIU-coördinator Roy Baidjnath Panday zegt dat er effectief stappen gezet zullen worden om te komen tot een strategisch plan. Dit plan moet bevorderen dat Suriname zowel technisch aan de internationale standaarden voldoet, maar vooral een effectief werkend systeem heeft. Baidjnath Panday hield een presentatie over onder andere het organiseren van interne structureren bij de ministeries en de CBvS en het tijdig aanleveren van rapportages van deze stakeholders.