Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, heeft de regering opgeroepen om eerlijk te zijn met het volk. Hij haalde aan dat het primair koppelen van de crisis aan de oorlog in Oekraïne niet juist is. Als dit het geval is wilde hij weten met welk bedrag de defensie-uitgaven zijn gestegen. Asabina benadrukte dat andere landen die hierdoor in een crisis zijn zwaar materieel leveren aan Oekraïne.
“Op welke mate zijn gas en energie beïnvloed door de oorlog in Oekraïne? We produceren goedkope energie en onze eigen fossiele brandstof. De prijzen zijn juist gestegen. Goud, hout, fossiele brandstof zijn fors gestegen”, merkte Asabina op. Volgens het herstelplan zou dit jaar het jaar zijn van verlichting, maar in de samenleving is nog steeds verloedering te zien. Zelfs de middenklasse is tot de bedelstaf geraakt. De begroting is niet realistisch en er zijn in strijd met de comptabiliteitswet bedragen opgenomen op de begroting.
Asabina zei dat dit de derde begroting is van de regering-Santokhi en dat de begroting eigenlijk vorig jaar afgerond moest zijn. De regering heeft volgens hem nu haast in een poging de achterstanden in te lopen. Het is volgens Asabina de naakte waarheid dat de regering wil overstappen naar een liberale economie, omdat de regering alle subsidies wil afbouwen.
Hij noemde 2013 een jaar waar de inflatie vele malen hoger zal zijn en waar voedsel, brandstof, onderdak en openbaar vervoer duurder zullen worden. Deze begroting is heel belangrijk en zal een grote impact hebben op de samenleving. “Ik had gedacht dat men meer aandacht, tijd en energie zou stoppen in de kwaliteit van de begroting in termen van uitvoerbaarheid, meetbaarheid, transparantie, controleerbaarheid, realiteitszin, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid”, zei Asabina.
Deze begroting zal volgens hem bepalend zijn voor mate waarop ons land goedkeuring van het IMF zal krijgen. De begroting moet de basis leggen voor de mate waarop de crisis een halt toegeroepen zal worden. Het is de begroting waarin het volk de echte IMF-pijnen en klappen zal incasseren.
Asabina deelde mee dat de regering zonder goedkeuring van het IMF 30 procent van de begroting heeft opgehangen aan het IMF. De begroting zal volgens hem ervoor moeten zorgen dat er leiderschap getoond wordt, dat het bedrijfsleven en de vakbeweging hun voorgenomen acties niet meer uitvoeren, dat de inflatiepijn niet ettelijk wordt en dat er koopkrachtbehoud is.