De regering wil gaan naar een eerlijke en objectieve waardering van zorgpersoneel. Het is gebleken dat de zwaarte van bepaalde functies in diverse ziekenhuizen op verschillende manieren wordt ingeschat. Het ministerie van Volksgezondheid wil via de functiewaarderingssysteem gezondheidszorg (FWG) in een pilot dertien functies uit de zorg evalueren.
ADVERTENTIE |
Het gaat om de volgende functies algemeen verpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige in de IC, verloskundigen, dialyse-, diabetes-, kinder-, SEH- en oncologieverpleegkundigen, OK-assistenten, ziekenverzorgenden, radiologisch laboranten en de medisch analisten. Het FWG verschilt van het FISO-systeem dat een algemene benadering heeft voor functies.
Met het FWG kan de zwaarte van een functie worden bepaald. Dit systeem vergelijkt de functies op inhoud, zodat er een eerlijke en objectieve inschaling kan plaatsvinden op basis van de werkelijke werkzaamheden. Het salaris dat aan welke schaal gekoppeld zal worden zal bepaald moeten worden na onderhandeling tussen vakbonden en de werkgevers waarbij de levensstandaard, de economische situatie en de verdiencapaciteit van organisaties in acht worden genomen.
Naderhand zal een plan van aanpak komen voor een follow-up met andere functies. In 2023 zal met betrekking tot opleidingen nagegaan voor welke verpleegkundige specialisme er behoefte is in de zorg.
Hierna zullen op basis van de behoefte verpleegkundigen worden opgeleid. In 2022 is het ministerie gestart met de inventarisatie op basis van de huidige bezetting, de verwachte uitstroom, de verpleegkundigen die een specialistische opleiding volgen alsook de behoefte aan verpleegkundige specialisten in ziekenhuizen.
Onderzoek wijst uit dat verpleegkundigen om diverse redenen van de ene naar de andere zorginstelling vertrekken. Het ligt in de bedoeling om bij de verpleegkundigen zelf na te gaan wat bij hen de push en pulk factoren zijn om te vertrekken uit een instelling. De voorbereidingen voor diepte-interviews vinden nu plaats.