NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft tijdens de begrotingsbehandeling wederom erop gewezen dat de begroting niet realistisch is en aangepast moet worden. Volgens hem heeft de regering de lucht in de begroting niet kunnen weghalen en is de raming na de beantwoording van de regering ook niet realistischer geworden.
Parmessar wenst een gedegen beeld van de financiën en activiteiten per beleidsgebied, zodat het duidelijk is wat concreet verwacht moet worden in 2023. De begroting moet drastisch aangepast worden, realistisch zijn en voldoen aan de aspiraties van de samenleving.
Volgens de parlementariër is minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning niet ingegaan op de cijfers, het begrotingstekort, het realistischer maken van de begroting en nog minder op de consequenties voor de economie als de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitblijft.
“Men is gebleven op het niveau van beleidsvoornemens. Mijn vragen zijn nog niet allemaal beantwoord. Veel is meegenomen naar de tweede ronde, maar daarna zullen we geen ruimte hebben om inhoudelijk daarop in te gaan”, meent Parmessar.
Hij merkt op dat er met het IMF heeft wordt gesproken over een flexibel beleid, omdat de druk van de maatregelen de samenleving te hoog wordt. “We zijn een half jaar verder en de druk wordt hoger. De regering moet leiderschap tonen”, zegt Parmessar.
Hij betreurt het dat er geen wijzigingsvoorstellen zijn gepresenteerd en vraagt zich af hoe het parlement de tweede ronde van de begrotingsbehandeling ingaat zonder een gewijzigd staatschuldplan en gewijzigde begrotingsstrategie.
De NDP-fractieleider brengt de leningen van de regering in lijn met schijnwelvaart. “De minister en de president geven zelf toe dat er met leningen geen schijnwelvaart gecreëerd moet worden. Waarom zijn al de leningen dan als inkomsten opgenomen? Meer dan eenderde van uw begroting gaat u proberen te financieren middels leningen”, merkt Parmessar op. Het verbaast hem dat de regering aangeeft dat de inkomsten onvoldoende stijgen.
Parmessar vraagt zich af waar de inkomsten uit alle lastenverzwarende maatregelen zijn. Hij meent ook dat de hoge goud- en olieprijzen veel opbrengen.
Volgens hem zijn in de nota van wijziging de inkomsten met SRD 14 miljard gestegen. “Maar als er niets wordt gedaan aan de uitgavenzijde, zijn we nog verder van huis”, aldus de parlementariër.