Meer meisjes in de schoolbanken zou zich moeten vertalen in meer vrouwen aan de macht. Helaas is dat niet merkbaar als we kijken naar de huidige bedrijfstop, die vaak nog wel mannelijk gedomineerd is, zegt Soraya Bousaid. Zij is de voorzitter van de Women’s Sustainable Development Foundation Suriname, die de motor is geweest achter de tweede Women’s Leadership Summit Suriname 2023.
Deze werd zaterdag gehouden in Assuria Highrise. Bousaid noemt het een geslaagde summit en merkt dat de behoefte voor activiteiten waar de focus wordt gelegd op vrouwen leiderschap groot is. De participatie is een duidelijk bewijs van de behoefte.
First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, heeft de aanwezigen ook toegesproken en benadrukte de obstakels die vrouwen allemaal tegenkomen op hun pad om leidinggevende rollen te kunnen vervullen.
Vrouwen zouden zichtbaarder moeten zijn in leidinggevende posities, merkt Bousaid op.
Er is sprake van een discrepantie en onevenwichtigheid in de man/vrouw-balans in zowel de Nederlandse alsook Surinaamse bedrijfstop. Daarom zegt ze: “Er is werk aan de winkel! Historisch gezien, hebben vrouwen altijd een prominente rol gespeeld in de samenleving.
Vrouwen hebben zich door de jaren heen ook steeds beter kunnen scholen en ontwikkelen. Bovendien heeft onderzoek van Harvard Business Review (HBR), ook uitgewezen dat vrouwen over betere leiderschapskwaliteiten beschikken ten opzichte van mannen.”
De Women’s Leadership Summit Suriname had daarom als doel vrouwen uit het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en de politiek te verenigen met vrouwen die een leiderschapsfunctie ambiëren. Met deze summit was het streven om de Surinaamse vrouw ervan bewust te maken dat zij de nodige capaciteiten bezit om invulling te kunnen geven aan een leiderschapsrol. Hierbij staan kennisdeling en overdracht van expertise centraal.
Het doel van dit evenement was het ter discussie stellen van diverse relevante en huidige onderwerpen aangaande vrouwelijk leiderschap waarbij er tools, oplossingen en actieplannen zijn besproken met zowel mannen als vrouwen.
Elk thema van de summit was gekoppeld aan stellingen met als doel een discussie op gang te brengen tussen de panelleden, sprekers en het publiek. De thema’s waren:
1. Gender quotas and female leadership: Bij de invoering van de Wet gelijke behandeling inzake arbeid, wordt het principe van gelijkwaardig loon voor gelijkwaardig werk genoemd. Is er hier in de Surinaamse context wel sprake van? De spreker was Jenny Simons.
2. Harassment in the workplace: Episodes van intimidatie op de werkvloer hebben het afgelopen jaar bij enkele bedrijven in Suriname hoogtij gevierd. Hoe kan het dat daders nog vrijuitkomen en vrouwen nog onvoldoende beschermd zijn?
3. Leading with Emotional Intelligence: Wat houdt emotionele intelligentie in en hoe kun je dit inzetten om als vrouwelijke leider jouw doelen te bereiken? De spreker was Sheetal Sujan.
4. Women’s success story’s: Succesverhalen van vrouwen uit diverse sectoren zoals Oil & Gas, Corporate, NGO, etc., hun uitdagingen, tactieken en overwinnings strategieën in het hebben bereikt van hun successen. Het ging om de succesverhalen van Karin Refos, Maureen Nibte, Anne-Rita Wijdh, Jupta Itoewaki en Anuskha Sonai
De Women’s Sustainable Development Foundation Suriname (WSDF) is een non-profit organisatie die is opgericht in 2022 bestaande uit vijf leden te weten Bousaid (voorzitter), Gloria Naarendorp (vicevoorzitter), Chequita Kortram (penningmeester), Robert Gilaard (secretaris) & Iris Nazir (buitengewoon secretaris).
Ze delen de overtuiging dat de economische empowerment van vrouwen centraal staat bij het realiseren van vrouwenrechten en het bereiken van gendergelijkheid. Ze geloven erin dat gendergelijkheid niet alleen een fundamenteel mensenrecht is, maar ook de nodige basis vormt voor een welvarende, vredige en duurzame samenleving.