De Nationale Assemblee (DNA) zet vandaag de behandeling voort van de Ontwerpwet houdende regels met betrekking tot collectieve rechten van de inheemse volken en tribale volken. Deze ontwerpwet was op 31 januari reeds in behandeling genomen, maar na enkele ogenblikken verdaagd. Rondom deze ontwerpwet is er tot nog toe veel te doen geweest.
Op 2 februari heeft de marrongemeenschap vertegenwoordigd door dignitarissen van alle marrongebieden een petitie ingediend bij parlementsvoorzitter Marinus Bee. Hierin doen zij een dringend beroep op het college om de ontwerpwet eerst te behandelen en goed te keuren, alvorens de ontwerpwet Decreet uitgifte domeingrond oftewel “Wet grondconversie” te behandelen en aan te nemen.
De reden hiertoe is dat de marrongemeenschap zekerheid wil conform de uitspraken die betrekking hebben op internationale standaarden op het gebied van mensenrechten en de beginselen rechtsbescherming en rechtszekerheid op de door hun bewoonde gebieden.
De behandeling van de ontwerpwet is best wel een historische stap. Het doel is het garanderen van de rechtszekerheid en rechtsbescherming van de collectieve rechten van de inheemse en tribale volken in Suriname. Deze volken moet worden erkend als rechtspersoon, zodat zij na aanname van de wet, in tegenstelling tot voorheen, voor en namens zichzelf als collectief een beroep kunnen doen op het recht en in het bijzonder op de rechtspraak.
Naast de Ontwerpwet collectieve rechten inheemse en tribale Volken, vervolgt het parlement ook de behandeling van de Ontwerpwetten toerisme raamwet, Suriname Toerisme Autoriteit en de Wet op de staatsschuld.