Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft haar standpunten met betrekking tot excuses en slavernijverleden duidelijk gemaakt aan de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan. Tijdens een kennismakingsgesprek werd stilgestaan bij de werkgebieden van de VIDS als orgaan van het traditioneel gezag van inheemse volken in Suriname, de successen van de afgelopen periode en uitdagingen voor de wettelijke erkenning van de rechten van inheemse volken in Suriname.
De VIDS noemt de door Nederland aangeboden excuses een goed begin mits deze ook degenen bereiken voor wie ze bestemd zijn. Echter moet dit punt nog duidelijk vorm krijgen voor de inheemse gemeenschap in Suriname. In duidelijke bewoordingen heeft VIDS aangegeven dat het historisch onrecht dat inheemse volken is aangedaan nooit in geld uitgedrukt zou kunnen worden.
Zij meent dat juist de wettelijke erkenning en bescherming van de gronden van inheemse volken van betekenis zullen zijn voor de impact van het koloniale verleden op deze volken en hun gebieden.
VIDS heeft verduidelijkt dat de aangeboden excuses veel verder dienen te gaan dan het slavernijverleden. “Het begint bij het koloniale verleden en tot nu werkt dit door in ons leven, waarbij wij niet worden erkend als volken, we zijn onteigend van onze gebieden en bestaan volgens de wet niet eens. Dit is ons leed en VIDS is van mening dat de inheemse gemeenschappen er gevoelsmatig nog niet erin zitten.”
De organisatie acht het daarom nodig dat er een eigen proces wordt ingezet, dat niet los hoeft te staan van het huidig proces. Ambassadeur Van der Zwan toonde zich ingenomen met de verduidelijking. Volgens hem markeert de ontmoeting met de VIDS de start van een proces met de inheemse volken in Suriname.